Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Španski škofje za strožjo zakonodajo o splavu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 31. 01. 2014 / 09:54
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje

Španski škofje za strožjo zakonodajo o splavu

Novi osnutek »pozitiven korak proti veljavnemu zakonu, ki splav označuje kot pravico«.

Španski škofje pozdravljajo načrtovano poostritev zakonodaje o splavu, ki jo pripravlja predsednik tamkajšnje vlade Mariano Rajoy. Zakon o splavu bo vedno, »ne glede na to, kako strog bo, veljal za nepravičnega«, je pojasnil tiskovni predstavnik Španske škofovske konference, Jose Maria Gil Tamayo, ob sklepu včerajšnje seje Stalnega sveta škofov v Madridu. Rajoyeva konservativna vlada je tik pred božičem potrdila zakonski osnutek, ki naj bi leta 2010 sprejeti »zrahljani« zakon nadomestil s strožjimi predpisi.

Novi osnutek pomeni »pozitiven korak proti veljavnemu zakonu, ki splav označuje kot pravico«, je pojasnil tiskovni predstavnik španskih škofov. Kljub temu s katoliškega stališča vsaka umetna prekinitev nosečnosti ostaja nedopustna. »Nihče nima pravice, pod nikakršnimi pogoji, da nedolžnemu človeku vzame življenje. Splav ne predstavlja rešitve, prav tako kot otrok, ki naj bi se rodil, ne predstavlja problema«, zatrjuje Španska škofovska konferenca.





Socialistična prehodna vlada pod predsednikom Josejem Luisom Rodriguezom Zapaterom je uzakonila pravico do opravravljanja splavov do 14. tedna nosečnosti. V izjemnih primerih, denimo pri hudih razvojnih okvarah zarodka, je splav trenutno dovoljen do 22. tedna. Mladoletne nosečnice po 16. letu za opravljanje splava ne potrebujejo privolitve staršev.

Po novem osnutku naj bi bil splav dovoljen le v primeru, če je bil otrok spočet v posilstvu ali pa če je zaradi nadaljevanja nosečnosti močno ogroženo duševno in telesno zdravje. V teh primerih naj bi bila umetna prekinitev nosečnosti dovoljena do 22. tedna nosečnosti.

S tem bi bila nova zakonodaja strožja od starih predpisov iz leta 1985, ko je bil splav dopusten tudi v primeru hudih razvojnih okvar nerojenega otroka. Po trenutnem predlogu lahko ženska uveljavi pravico do splava zaradi duševnega bremena, ki bi ji ga prinesla invalidnost novorojenega otroka.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Zapuščeni Jezus
Duhovna rast
9,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh