Zapri
Iskanje

Španski škofje za strožjo zakonodajo o splavu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 31. 01. 2014 / 09:54
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Španski škofje za strožjo zakonodajo o splavu

Novi osnutek »pozitiven korak proti veljavnemu zakonu, ki splav označuje kot pravico«.
Španski škofje pozdravljajo načrtovano poostritev zakonodaje o splavu, ki jo pripravlja predsednik tamkajšnje vlade Mariano Rajoy. Zakon o splavu bo vedno, »ne glede na to, kako strog bo, veljal za nepravičnega«, je pojasnil tiskovni predstavnik Španske škofovske konference, Jose Maria Gil Tamayo, ob sklepu včerajšnje seje Stalnega sveta škofov v Madridu. Rajoyeva konservativna vlada je tik pred božičem potrdila zakonski osnutek, ki naj bi leta 2010 sprejeti »zrahljani« zakon nadomestil s strožjimi predpisi.

Novi osnutek pomeni »pozitiven korak proti veljavnemu zakonu, ki splav označuje kot pravico«, je pojasnil tiskovni predstavnik španskih škofov. Kljub temu s katoliškega stališča vsaka umetna prekinitev nosečnosti ostaja nedopustna. »Nihče nima pravice, pod nikakršnimi pogoji, da nedolžnemu človeku vzame življenje. Splav ne predstavlja rešitve, prav tako kot otrok, ki naj bi se rodil, ne predstavlja problema«, zatrjuje Španska škofovska konferenca.





Socialistična prehodna vlada pod predsednikom Josejem Luisom Rodriguezom Zapaterom je uzakonila pravico do opravravljanja splavov do 14. tedna nosečnosti. V izjemnih primerih, denimo pri hudih razvojnih okvarah zarodka, je splav trenutno dovoljen do 22. tedna. Mladoletne nosečnice po 16. letu za opravljanje splava ne potrebujejo privolitve staršev.

Po novem osnutku naj bi bil splav dovoljen le v primeru, če je bil otrok spočet v posilstvu ali pa če je zaradi nadaljevanja nosečnosti močno ogroženo duševno in telesno zdravje. V teh primerih naj bi bila umetna prekinitev nosečnosti dovoljena do 22. tedna nosečnosti.

S tem bi bila nova zakonodaja strožja od starih predpisov iz leta 1985, ko je bil splav dopusten tudi v primeru hudih razvojnih okvar nerojenega otroka. Po trenutnem predlogu lahko ženska uveljavi pravico do splava zaradi duševnega bremena, ki bi ji ga prinesla invalidnost novorojenega otroka.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805



Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Duhovna rast
5,00€ Poglej izdelek: Še več Boga
Nalaganje
Nazaj na vrh