Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Špičasti vrh

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 21. 07. 2014 / 12:03
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.04.2021 / 13:15
Ustavi predvajanje Nalaganje

Špičasti vrh

Visoko nad dolino Idrijce južno od Idrije se na približno sedemsto metrih nadmorske višine razprostira Črnovrška planota. Na njej so pašniki in temni gozdovi, zato sta v teh krajih razširjena gozdarstvo in živinoreja. Največje naselje na planoti je Črni Vrh, skozi katerega pelje cesta Godovič–Col. Kraj s približno 650 prebivalci je izhodišče za izlet na Javornik (1241 m). Iz bližnje vasi Zadlog v zahodnem delu Črnovrške planote pa se lahko vzpnemo na dobrih sto metrov nižji Špičasti vrh.



Razložena vas Zadlog, ki ima približno 280 prebivalcev (v začetku prejšnjega stoletja jih je bilo prek 430) leži na kraškem polju severozahodno od Črnega vrha. Po travnikih, ki so jih v minulih letih napadle ličinke majskega hrošča, se pase živina, zaselki s hišami in gospodarskimi poslopji pa so prislonjeni na gozdnato obrobje. V Zadlogu se je leta 1859 rodil duhovnik Frančišek Lampe, ki je ustanovil literarno revijo Dom in svet ter napisal v tistem času priljubljene Zgodbe Svetega pisma. Zadlog pa je tudi rojstni kraj jezuita Marka Ivana Rupnika, ki je z mozaičnimi poslikavami kapel in cerkva zaslovel po vsem svetu.

Dobrega pol kilometra za krajevno tablo Zadlog prispemo do razpotja: cesta proti Idrijskemu Logu in Idrijski Beli zavije rahlo v desno, mi pa nadaljujemo vožnjo naravnost do skupine hiš, kjer nas kažipot usmeri proti novemu športnemu igrišču. Naprej gremo peš. Krajši čas hodimo še po cesti, za ograjenim pašnikom pa se vzpnemo do gozda. V njem sledimo široki kamniti poti, s katere sicer na drugem ovinku prestopimo na strmo stezo, a se ji pozneje znova pridružimo. Drevje se takrat toliko razmakne, da nam pogled odjadra prek gozdnatega roba Črnovrške planote. A krošnje, ki so bile sredi oktobra še presenetljivo zelene, se kmalu znova zgostijo.

Na razpotju zavijemo v desno na stezo, pokrito z odpadlim listjem, ki nas pripelje do gozdne ceste. Po njej nadaljujemo do kažipota, kjer izberemo prvo od dveh poti na levi. Ko se ta potegne mimo skale in položi, krenemo z nje strmo navkreber, prečkamo manjšo uravnavo (steza gre rahlo v desno mimo čistine), se vzpnemo na naslednjo čistino in zavijemo na širok greben. Na njem je jeseni polno trpežnih srebrenk, ki so zaradi ploščatih prosojnih plodov znane tudi po imenih Judežev cekin, srebrnik in mesečnica. Ob pogledu nanje se steza med skalnatima rogljema zavihti na vršni del grebena, kjer je lesen razgledni stolp. Kažipot ob njem nam sporoča, da bi se lahko na Špičasti vrh povzpeli tudi s ceste Črni Vrh–Col.



Razgledni stolp, ki so ga postavili leta 2007, ima tri nadstropja. Na spodnji ploščadi sta žig in vpisna knjiga, v katero se je od konca julija do sredine oktobra vpisalo več kot 450 planincev. Srednja ploščad je v višini krošenj, najbolj imeniten razgled pa je seveda z vrha, kjer na mah objamemo skoraj pol Slovenije. Razgled seže do Ljubljane, Polhograjskega hribovja, Kamniško-Savinjskih Alp, Karavank in zasneženih vrhov Julijskih Alp. Na zahodu vidimo Golake in Čaven, na drugi strani Vipavske doline antenski stolp na Trstelju in spomenik na Cerju, na jugozahodu se leskeče morje v Tržaškem zalivu, pod nami pa se razprostirajo valovita prostranstva Trnovskega gozda.

Izlet na Špičasti vrh je zaradi hoje po gozdu najlepši spomladi in jeseni. Manj prijetni so le dnevi z močno burjo, saj nas ta hitro prežene z razglednega stolpa.

Osnovni podatki
Izhodišče: Zadlog
Dostop: Iz Logatca ali Idrije nadaljujemo vožnjo prek Godoviča do Črnega Vrha, kamor lahko prispemo tudi s Cola. Pri župnijski cerkvi nas kažipot usmeri na stransko cesto, ki nas – če na koncu naselja zavijemo v levo – pripelje v Zadlog. Tam nadaljujemo vožnjo mimo odcepa proti Idrijski Beli do hiš, kjer je planinski kažipot.
Višinska razlika: 410 m.
Dolžina vzpona: 1.15 ure.
Kratek opis poti: Pot je lahka in dobro označena. Ves čas hodimo med drevjem, po stezah in širokih gozdnih poteh. Na vrhu se lahko vzpnemo na razgledni stolp, s katerega vidimo dobršen del zahodne Slovenije. Na njem sta tudi vpisna knjiga in žig.
Zemljevid: Idrijsko in Cerkljansko, 1 : 50.000.

Nedeljska maša
V župnijski cerkvi sv. Jošta v Črnem Vrhu je maša vsako nedeljo ob 7. in 10. uri.
Nalaganje
Nazaj na vrh