Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Spijete dovolj vode?

Za vas piše:
Mojca Koman
Objava: 09. 07. 2021 / 05:55
Oznake: Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.07.2021 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Spijete dovolj vode?
Vode potrebujemo več, kot si mislimo, pri tem ni bistvene razlike med poletjem ali zimo.

Spijete dovolj vode?

Bralka Petra iz Ljubljane piše: »Že več časa se sprašujem o smiselnosti pitja vode iz plastenk in čutaric ali stekleničk. Nekako je moteče, ko veliko ljudi, predvsem mladenk, nosi s seboj svojo stekleničko z vodo in neprestano pije iz nje. Ali res moramo popiti toliko vode? Mogoče zdaj poleti že, pozimi pa se mi takšno početje zdi prej grda razvada kot zdrav način življenja.«

Odgovor strokovnjakinje za zdravo prehrano

Gospa Petra, tudi mene to početje velikokrat moti. Pogosto čutim ob tem še veliko nespoštljivosti do drugih, podobno kot pri žvečenju žvečilke in grizljanju kokic v kinodvorani. Pri tem gre za oliko, ki jo mnogi prepogosto zaobidejo.

Naj vam odgovorim kot mama, ki zelo dobro ve, da otroci na pijačo preprosto pozabijo. Nekoč sem bolj natančno spremljala količino popite tekočine pri svojih otrocih in se preprosto rečeno zgrozila, kako malo so spili čez dan. Od priporočenih 2 litrov na dan v normalnih pogojih in ob šibki telesni aktivnosti, smo skupaj z juho pri kosilu komaj sestavili 1 liter tekočine. 

V vetrovnem, zelo mrzlem ali zelo toplem vremenu in pri telesni aktivnosti potrebujemo več vode, tisti s čezmerno težo prav tako in obrnjeno, sicer vsaj 2,5 litra.

Od takrat dalje sem sitna, kakor mi pravijo. Spominjam jih na pitje, vsak od otrok ima pri sebi trpežno stekleničko z navodilom, da mora do konca pouka (med odmori!) ali do določene ure vodo v njej popiti. Seveda se zgodi, da stekleničko mlajši pozabijo doma ali je ne napolnijo s svežo vodo, fantom se zdi tako pitje premalo možato. 

Svoje k tej zmedi dodajo nekateri starejši, ki otrokom branijo piti, da ne bi zaradi tega kmalu neprestano tekali na stranišče, jim ne pustijo piti med obrokom, ker potem premalo pojedo itd.

Pitje vode mora postati nekaj samoumevnega. Pitja zadostne količine vode čez dan se moramo priučiti, prav tako se moramo naučiti prepoznati znake pomanjkanja vode. Glavobol je najbolj očiten znak.

Pitje vode mora postati nekaj samoumevnega. Pitja zadostne količine vode čez dan se moramo priučiti, prav tako se moramo naučiti prepoznati znake pomanjkanja vode. Glavobol je najbolj očiten znak, da smo pili precej premalo, kmalu nastopijo hujše zdravstvene težave.

Vode potrebujemo več, kot si mislimo, pri tem ni bistvene razlike med poletjem ali zimo. V vetrovnem, zelo mrzlem ali zelo toplem vremenu in pri telesni aktivnosti je potrebujemo več, tisti s čezmerno težo prav tako in obrnjeno, sicer vsaj 2,5 litra. Premislite, ali jo spijete glede na potrebe dovolj, in nato ukrepajte.


Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini (28/2020).

Mojca Koman je strokovnjakinja za zdravo prehrano.



Kupi v trgovini

Akcija
Glukozna revolucija
Zdravje
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh