Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Kanadi se je živo srebro približalo 50 °C

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 05. 07. 2021 / 09:10
Oznake: Svet
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.07.2021 / 12:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Kanadi se je živo srebro približalo 50 °C
Minuli teden je bil zelo vroč, predvsem v Severni Ameriki so padali tudi vročinski rekordi. FOTO: Tatjana Splichal

V Kanadi se je živo srebro približalo 50 °C

V Kanadi, drugi najhladnejši in najbolj zasneženi državi na svetu, niso temperature pred letošnjo zadnjo junijsko nedeljo še nikdar presegle 45 °C, v minulem tednu pa so vročinski rekordi samo na širšem območju Vancouvra zahtevali več kot 60 življenj.

V mestecu Lytton v Britanski Kolumbiji, v katerem so denimo 31. januarja 1947 namerili kar 58 °C pod ničlo, se je srebro minuli torek povzpelo celo na 49,6 °C. Premier Britanske Kolumbije John Horgan je dejal, da je »najbolj vroč teden v zgodovini pokrajine povzročil katastrofalne posledice za družine in skupnosti.«

Mnogi domovi brez klimatskih naprav

»Policist sem že 15 let in še nikoli v tako kratkem razmaku nisem doživel tolikšnega števila nenadnih smrti,« je izpostavil policijski narednik Steve Addison in dodal, da so ljudje »obiskovali domove svojcev in jih tam našli mrtve«.

Težava je tudi v tem, da so številni domovi v Britanski Kolumbiji brez klimatskih naprav, saj so tam temperature v poletnih mesecih običajno bistveno nižje. »Česa takega še nisem videl. Upam, da se ne bo nikoli več ponovilo,« je zmajeval z glavo prebivalec Vancouvra.

Ognjeni zublji so skoraj v celoti uničili mestece Lytton. FOTO: Chilliwack Fire Department

Požar mesto uničil skoraj v celoti

»Skoraj nemogoče je bilo iti na prosto. Bilo je nevzdržno. Trudimo se čim dlje ostati v zaprtih prostorih. Vajeni smo vročine, toda 30 °C se precej razlikuje od 47 °C,« je za lokalne medije povedala tam živeča Meghan Fandrich.

Hudi pripeki so sledili veliki požari, ogenj je naselje uničil skoraj v celoti. »Srečo sem imel, da sem ušel smrti. Povsod je bil ogenj, ki je mesto zajel v četrt ure. Od Lyttona ne bo ostalo veliko,« je zmajeval z glavo župan Jan Polderman: »Ljudje so pograbili hišne ljubljenčke, se usedli v avto in pobegnili.«

40,8 °C je vročinski rekord v Sloveniji, izmerjen 8. avgusta 2013 na letališču Cerklje ob Krki.

V Vancouvru so odprli 25 klimatiziranih hladilnih centrov, v katerih so ljudje lahko počivali ali delali na prenosnih računalnikih. »Doma nimam klimatske naprave, le dva ventilatorja. Sem sem prišla zato, da lahko delam nekje, kjer je hladneje,« je poudarila domačinka.


Nasveti, kako ravnati v vročini:

  • dnevno spijte vsaj dva litra tekočine (brezalkoholne pijače, najbolje vode),
  • ne uživajte pijač, ki vsebujejo kofein, alkohol ali veliko sladkorja, ali zelo hladnih pijač,
  • prostore zračite zjutraj in zvečer, čez dan čim manj, zadržujte se v zaprtih, hlajenih prostorih,
  • doma se hladite s hladno prho ali hladno kopeljo,
  • oblačite se v bombažna ali lanena lahka, ohlapna, svetlejša oblačila,
  • zaščitite se s sončnimi očali, pokrivalom in z zaščitno kremo s faktorjem vsaj 20,
  • nikoli ne puščajte nikogar v zaprtem, parkiranem vozilu,
  • zunanje telesne aktivnosti omejite na jutranje in večerne ure, omejite športno aktivnost,
  • bodite pozorni na znake prizadetosti pri dojenčkih, majhnih otrocih, starejših ljudeh, duševno prizadetih in ljudeh s kroničnimi obolenji,
  • bodite pozorni na kakovost hrane, ki jo uživate,
  • v primeru znakov vročinskih krčev, vročinske izčrpanosti ali vročinske kapi čim prej pokličite zdravniško pomoč.


Rekordi tudi v ZDA

Tudi na ameriškem pacifiškem severozahodu so beležili vročinske rekorde: v Portlandu so termometri kazali 46,1 °C, v Seattlu pa 42,2 °C, kar je največ od začetka vodenja temperaturnih evidenc v 40. letih prejšnjega stoletja.

Zdravnik v bolnišnici v Seattlu je dejal, da je število pacientov, ki se zdravijo zaradi vročinskih udarov, primerljivo s številom sprejetih bolnikov ob začetku pandemije novega koronavirusa. Nekega moškega so sprejeli, ker je zaradi hoje po asfaltu utrpel opekline tretje stopnje na podplatih.

Kdaj se temperature pri nas povzpnejo najvišje? »Za to morata biti izpolnjena dva pogoja. Prvi je dotok zelo vroče in suhe zračne mase, običajno iznad Severne Afrike, drugi pa, da so tla dovolj suha.« (Gregor Vertačnik)

Kakor v puščavi

Prebivalci se znajdejo vsak po svoje, nekateri po najboljših močeh skrbijo tudi za skupnost. Tako je denimo Mark Aldham iz Seattla na svojem dvorišču postavil hladilne skrinje z brezplačnimi prigrizki in pijačami.

Drug prebivalec Seattla je pojasnil, da so se v mestu počutili kot v puščavi: »Običajno je v tem času okrog 20 °C, na lep dan smo vsi zunaj v kratkih hlačah in majicah. Toda tole danes je … absurdno!«

Tudi v Sloveniji se je živo srebro že dvignilo nad 40 °C. FOTO: Andrej Praznik

Kako je v Sloveniji?

In kako je v Sloveniji? Tudi pri nas se je živo srebro že dvignilo nad 40 °C, in sicer 8. avgusta 2013, ko so na letališču Cerklje ob Krki izmerili 40,8 °C. Zelo vroče je bilo tudi drugod, predvsem v Črnomlju in Mariboru (40,6 °C), Ljubljani (40,2 °C) in Novem mestu (39,9 °C).

In kdaj se temperature pri nas povzpnejo najvišje? »Za to morata biti izpolnjena dva pogoja. Prvi je dotok zelo vroče in suhe zračne mase, običajno iznad Severne Afrike, drugi pa, da so tla dovolj suha. Običajno sta pogoja najlažje izpolnjena julija ali avgusta,« pojasnjuje klimatolog Gregor Vertačnik.

Nalaganje
Nazaj na vrh