Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Spomin najdenja bl. Alojzija Grozdeta na Mirni

Za vas piše:
K. Zv.
Objava: 27. 02. 2024 / 08:22
Oznake: Duhovnik, Maša, Župnija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.02.2024 / 10:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Spomin najdenja bl. Alojzija Grozdeta na Mirni
V spomin najdenja bl. Alojzija Grozdeta na Mirni. FOTO: Spletna stran Škofije Novo mesto

Spomin najdenja bl. Alojzija Grozdeta na Mirni

Minuli petek so se v župniji Mirna spomnili dneva, ko so 23. februarja leta 1943 otroci v gozdu pod mirenskim gradom ob potoku Vejeršca našli nestrohnjeno truplo mučenca dijaka Alojzija Grozdeta. Dva dni pozneje, 25. februarja 1943, je bil pokopan na pokopališču v Šentrupertu.

Ta spomin so obhajali s spominsko sveto mašo v župnijski cerkvi na Mirni, ki jo je daroval domači župnik Robert Hladnik, ob somaševanju postulatorja Igorja Luzarja

FOTO: Spletna stran Škofije Novo mesto 

Ker je bil ta dan tudi postni petek, so pred sveto mašo imeli tudi pobožnost križevega pota. Ob razmišljanju postaj Jezusovega križevega pota so imeli tudi križev pot blaženega mučenca, pred skoraj 80 leti. Kakor je Jožef iz Arimateje zaprosil za Jezusovo telo, tako so dobri ljudje poskrbeli, da je bil blaženi mučenec Alojzij mesec in pol po svoji smrti dostojno pokopan. Župnik Hladnik je v homiliji med mašo poudaril: »Dejstva najdenja trupla bl. Alojzija so nam znana – od nabiranja zvončkov do skupine šolskih otrok, lokalnih mož, župnika Širaja, tete Ivanke in drugih udeležencev.  

Po dveh mesecih ga najdejo in čez dva dni pokopljejo v bližnjem Šentrupertu. Tako je tam dobil prvi začasni grob, pokop, molitev. Koliko jih je še, ki vsega tega niso in morda celo nikoli ne bodo dobili. Prav je, da se jih ob tem spominu najdenja mučenčevega trupla spomnimo in tudi zanje molimo«. Ob koncu svete maše je sledil blagoslov z relikvijami ter molitev in priprošnja k blaženemu. Potem pa so udeleženci lahko še osebno počastili relikvije blaženega.

FOTO: Spletna stran Škofija Novo mesto 

»Življenje in mučeništvo blaženega sta nam lahko močno duhovno vodilo prav v postnem času, ko se trudimo, da bi svoje življenje čim bolj usmerjali k Jezusu,« so zapisali na spletni strani župnije Novo mesto. 

Kupi v trgovini

Pod Mihaelovim varstvom
Monografije
50,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh