Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Janez Juhant, Lipa sprave, spominska slovesnost [FOTO]

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 14. 06. 2022 / 21:33
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.03.2024 / 22:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Janez Juhant, Lipa sprave, spominska slovesnost [FOTO]
Govornik je bil dr. Janez Juhant. FOTO: Ivo Žajdela

Janez Juhant, Lipa sprave, spominska slovesnost [FOTO]

Društvo Združeni ob Lipi sprave je v torek, 14. junija 2022, ob Dnevu krivde, odpuščanja in sprave pripravilo spominsko žalno slovesnost ob Lipi sprave na Žalah v Ljubljani.

Udeležili so se je tudi predsednik republike Borut Pahor, pomožni škof Franc Šuštar, politika Vitomir Gros in Danijel Malenšek, direktor Šolskega muzeja Stane Okoliš in drugi.

Pomožni škof Franc Šuštar, Janez Juhant, predsednik republike Borut Pahor, častna četa Slovenske vojske. FOTO: Ivo Žajdela

Ne vsiljeni totalitarizem, pač pa vzajemnost svobodnih oseb

Predsednik društva dr. Janez Juhant je svoj nagovor naslovil Ne vsiljeni totalitarizem, pač pa vzajemnost svobodnih oseb.

Dejal je, da se v Sloveniji za potrebe prevlade zavestno vzdržuje individualna in kolektivna dvoličnost, katere bistvo je zamolčanje in potlačenje tega, kar je povzročila revolucija.

»Seveda sploh ne gre več za revolucijo, pač pa za ohranjanje njenih privilegijev 'pravim', zaradi česar se vzdržuje terapevtski totalitarizem, to je propagandno vsiljeno prepričanje, da so medvojni, povojni ter današnji nasprotniki komunizma vnaprej negativni in nimajo pravice enakopravnosti.

Tej dvoličnosti služi vzgojna, medijska, politična in celo pravna retorika. Ves čas od leta 1945 do 1990 je bilo govora pretežno o revoluciji in temu so bili podrejeni osvobodilna vojna ter partizani.

To potrjujejo zapisi, npr. Dokumenti revolucije, simboli: Trg revolucije in oblastne strukture, partija. Z demokratizacijo se je revolucionarnost pretvorila v osamosvojitev Slovenije, revolucija pa postala tabu.«

Predsednik republike Borut Pahor polaga venec ob Lipo sprave. FOTO: Ivo Žajdela

Izključevanje žrtev komunistične revolucije

Opozoril je na izključevanje žrtev komunistične revolucije. »Višek te nedemokratične prakse je zavračanje pokopa izvensodno pobitih Romov in domobrancev na ljubljanskih Žalah, da ne govorimo o medvojno umorjenih osebah, kot je bil pred 80 leti Lambert Ehrlich, ki so jih leta 1946 izkopali ter njihova trupla odpeljali neznano kam. Čeprav nekateri za to vedo, še vedno ne pokažejo pietete, da bi nam to povedali in popravili svoj odnos do mrtvih.«

Nagovor predsednika republike Boruta Pahorja. FOTO: Ivo Žajdela

Boj za resnico v imenu medijsko uzurpirane in ukradene svobode bo še zahteven

Opozoril je na priznavanje in spoštovanje evropsko sprejetih standardov demokracije. »Če tega ne zmorejo niti akademiki, koliko manj bo to vsakdanji človek. Lanska izjava SAZU je spodbuda v to smer, kolikor priznava krivice, ki so se zgodile z medvojnimi in povojnimi izvensodnimi poboji.

Odgovornost obeh strani, o čemer govori izjava, bo treba natančneje opredeliti s prikazom zgodovinskih dejstev, njihovih vzrokov ter posledic za medvojne in povojne revolucionarne dogodke.

Stanje po volitvah nakazuje, da bo boj za resnico v imenu medijsko uzurpirane in ukradene svobode še zahteven ter zato pot sprave in rehabilitacije žrtev težka.

Demokrati smo temu zavezani; verni smo spravo že stalno zasledovali ter večinoma tudi praktično izpričali s svojim zavzemanjem za resnico in svobodo vsakega, tudi v bratomornem spopadu prizadetega državljana.«

Pomožni škof Franc Šuštar je opravil molitev za vse umrle. FOTO: Ivo Žajdela

»Noben predsednik ne more mimo teh standardov, kar nam daje upanje«

Nagovoril je tudi prisotnega predsednika republike Boruta Pahorja in dejal, da je

on te probleme kot predsednik republike postavil na državno raven in zakoličil smernice, ki jih ne bo mogel nihče obiti.

Da se zaveda, da so razčiščeni medsebojni odnosi oseb in skupin temelj države in državniške kulture, ki spoštuje demokracijo, ustavo in zakonodajo.

S svojim delovanjem kot predsednik vseh Slovencev spodbuja k stalnemu medsebojnemu spoštovanju, ki nikogar ne izključuje. To potrjuje tudi s svojimi dejavnimi prisotnostmi ob Lipi sprave, ob pohorskem bataljonu, Kočevskem rogu, na Teharjah, Turjaku in drugih krajih medvojnih in povojnih zločinov.

»S tem izpričujete svojo zavezanost, ne le biti predsednik vseh državljanov, tudi izključenih in pobitih, pač pa zavezanost stalnemu procesu sprave in sobivanja vseh v tej državi. Noben predsednik ne more mimo teh standardov, kar nam daje upanje, da bo naša družba nadaljevala procese medsebojnega spoštovanja in sodelovanja. Temu procesu smo kot svobodne in dialoške osebnosti zavezani vsi državljani.«

Častna četa Slovenske vojske. FOTO: Ivo Žajdela

Zahvala Boruta Pahorja Janezu Juhantu za gojitev spomina ob Lipi sprave

Predsednik republike Borut Pahor se je Janezu Juhantu zahvalil za gojitev spomina ob Lipi sprave. Omenil je pomen zadnje spravne izjave SAZU. Zavzel se je za svobodno raziskovanje in izražanje o zgodovinskih dogodkih.

Na koncu je pomožni škof Franc Šuštar opravil molitev za vse umrle. V kulturnem programu je pel baritonist Lucas Somoza Osterc.

Častna straža ob Lipi sprave. FOTO: Ivo Žajdela

Govor Janeza Juhanta je v celoti v priponki.

Lipa sprave, govor Janez Juhant, 14. 6. 2022.doc

Kupi v trgovini

Sprava in demokracija
Zgodovina
10,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh