Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Spominski kovanci in medalje ob kanonizaciji dveh papežev

Objava: 31. 01. 2014 / 07:34
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje

Spominski kovanci in medalje ob kanonizaciji dveh papežev

Na prednji strani medalje bo upodobljen grb papeža Frančiška, na hrbtni strani pa profila obeh novih svetnikov.

27. aprila letos bo papež Frančišek za svetnika razglasil svoja predhodnika Janeza XXIII. in Janeza Pavla II. Trenutek veselja in molitve za vernike z vsega sveta, ki jih takrat v velikem številu pričakujejo na Trgu sv. Petra, bodo obeležile tudi spominske medalje in kovanci, ki bodo na razpolago od 3. marca dalje, poročajo pri Radiu Vatikan. Kot so sporočili iz Vatikanskega filatelističnega in numizmatičnega urada, bo na prednji strani medalje upodobljen grb papeža Frančiška, na hrbtni strani pa profila obeh novih svetnikov. Medalja bo na voljo v bronasti in srebrni različici. Ob novi seriji kovancev osmih vrednosti za leto 2014, na katerih prednji strani bo upodobljen portret papeža Frančiška in dvanajst zvezd, pa bosta na voljo še kovanca v vrednosti dvajsetih in petdesetih evrov. Prvi bo srebrn in bo posvečen papežu Janezu XXIII., drugi pa zlat in posvečen papežu Janezu Pavlu II.



Janeza XXIII. poznamo tudi kot »dobrega papeža«. To ime ne odseva le potez na njegovem obrazu, ki je bil zelo pri srcu mnogim vernikom, ampak odseva predvsem njegov značaj skrbnega pastirja, ki ni nikoli odrekel tolažbe z malo in s preprostimi besedami tistim, ki so to najbolj potrebovali. Temeljni dosežek papeža Janeza XXIII. pa je bila sklic drugega vatikanskega cerkvenega zbora, ki se je začel 11. oktobra 1962 in je v zgodovini Cerkve postal točka preobrata. Janez XXIII. je umrl pred njegovim sklepom, 3. junija 1963. Že v tistih žalostnih dneh slovesa je postalo povsem jasno, kako je bila njegova osebnost vsesplošno priljubljena in kako temeljnega pomena je bil njegov nauk.

Janez Pavel II. pa je bil pastir, ki je Cerkev vodil na prehodu v novo tisočletje. Bil je ena najbolj izrazitih in vplivnih oseb v sodobni zgodovini, pa ne le v Cerkvi, temveč v celotnem svetu. Med izstopajočimi vidiki, ki lahko povzamejo njegov izredni pontifikat, so apostolska potovanja, dialog z drugimi veroizpovedmi, stanovitna zaščita moralnih vrednot, življenja in družine, poseben odnos z ljudmi in predvsem mladimi, objava Katekizma katoliške Cerkve ter navsezadnje tudi duh, s katerim se je soočal z boleznijo predvsem med svojimi poslednjimi zemeljskimi dnevi.

Vir: Radio Vatikan
Foto: RV

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh