Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Spomnili so se krsta Petra Pavla Glavarja

Za vas piše:
Jožef Pavlič
Objava: 03. 05. 2022 / 10:17
Oznake: Cerkev, Duhovnik, Krst, Maša
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 03.05.2022 / 10:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Spomnili so se krsta Petra Pavla Glavarja
Spomenik Petra Pavla Glavarja. FOTO: Jožef Pavlič

Spomnili so se krsta Petra Pavla Glavarja

V ljubljanski stolnici sv. Nikolaja je 2. maja 1721 vikar Jožef Ilrich krstil Petra Pavla Glavarja, največjega Komendčana in enega največjih Slovencev 18. stoletja.

Ob 301. obletnici tega dogodka je ljubljanski stolni prošt Jožef Lap (na fotografiji), komendski rojak, maševal v omenjeni cerkvi. Na Glavarja kot duhovnika, dobrotnika, naprednega gospodarja, predvsem čebelarja, pisca strokovnih del, zelo razgledanega Slovenca, je spomnil že v uvodu v mašo, zlasti pa v govoru med njo. Poudaril je, da je tudi Glavar, kot škof sv. Atanazij, katerega god smo obhajali tega dne, ter v Božji besedi omenjeni mučenec diakon sv. Štefan, s svojim življenjem, deli in z zgledom pričeval za Jezusa, oznanjal pravi krščanski nauk in vero. To, kar je potrebno tudi danes. Kako, so se ob Glavarjevem zgledu po maši s proštom Lapom pogovarjali Komendčani, ki so se udeležili slovesnega bogoslužnega spomina nanj. 

Ljubljanski stolni prošt Jožef Lap. FOTO: Jožef Pavlič

H temeljitejšemu spoznavanju Glavarja bo pripomogla tudi najnovejša elektronska knjiga o njem z naslovom (Ne)poznani Glavar. Predstavitev bo 10. maja ob 18.00 v prostorih OŠ Komenda Moste v Komendi. Udeleženci bodo videli, kako Komendčani, in z njimi Slovenci, še vse premalo poznamo in cenimo tega velikega rojaka. Približala jim ga bo tudi razstava ob lanskoletni 300. obletnici Glavarjevega rojstva.

Krščen je bil v Ljubljanski stolnici leta 1721. FOTO: Jožef Pavlič

Nalaganje
Nazaj na vrh