Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Spor glede islamske mode

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 07. 04. 2016 / 06:51
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:28
Ustavi predvajanje Nalaganje

Spor glede islamske mode

V Franciji poziv k bojkotu kolekcije za premožne muslimanke.

V Franciji se vse pogosteje pojavlja nasprotovanje islamskim naglavnim pokrivalom in oblačilom, ki zakrivajo celotno telo, kot modi, ki naj bi narekovala nove smernice. Italijanska modna hiša iz Milana, »Dolce & Gabbana«, je predstavila novo kolekcijo z imenom »Abaya« (arabsko: plašču podobno vrhnje oblačilo) za premožne muslimanke – dolga, široka krila iz dragocenih tkanin z ujemajočimi se naglavnimi tančicami. Francoska feministka in filozofinja prof. Elisabeth Badinter iz Pariza je pozvala k bojkotu tovrstne mode. Po njenem mnenju je to »edini pravi odgovor«. Izrazila je obžalovanje, da je ločitev vere in družbe v javnem prostoru v preteklih letih v Franciji izgubila temelje.



V državi je sicer prepovedano nošenje burke (ki zakrije celo telo), toda tudi tega predpisa se ne upošteva dosledno. Badinterjeva je kritična predvsem do francoskih levičarjev, ki zagovarjajo kulturna in verska izročila, da bi dokazali svojo strpnost in odprtost. Badinterjeva razmišlja drugače: »Ostati moramo trdni in se ne smemo bati, da nas bodo označili za islamofobe.«

Švedski modni koncern »H&M« (Hennes in Mauritz) je že lansko leto v oglasnem filmu predstavil manekenko, ki je nosila naglavno pokrivalo. Newyorška modna hiša DKNY je leta 2015 predstavila kolekcijo »Ramadan« za modno osveščene muslimanke. Britansko podjetje »Marks & Spencer« tej ciljni skupini ponuja »burkini« - kopalke, ki prekrijejo celo telo razen obraza, dlani in stopal.

Upor proti islamskim merilom oblačenja prihaja tudi iz vrst stevardes francoske letalske družbe Air France. Podjetje bo namreč 17. aprila trikrat tedensko letelo v iransko prestolnico Teheran. Svojim stevardesam so naročili, naj na teh letih oblečejo jakne z dolgimi rokavi in ob izkrcanju z letala lase prekrijejo s tančico. Predstavnica sindikata to označuje kot »prisilo«.

Vir: kath.net
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh