Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sporazum izolske Župnije in Občine o hrambi knjižnega fonda

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 12. 12. 2021 / 11:53
Oznake: Župnija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.12.2021 / 12:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sporazum izolske Župnije in Občine o hrambi knjižnega fonda
Sporazum sta podpisala izolski župan Danilo Markočič in župnik Janez Kobal. FOTO: Občina Izola

Sporazum izolske Župnije in Občine o hrambi knjižnega fonda

Zastopnik Župnije Izola, župnik Janez Kobal, in župan občine Izola Danilo Markočič sta podpisala sporazum o hrambi dragocenega knjižnega fonda.

Skoraj 3000 enot knjižničnega gradiva (2986 enot), izvorno iz zapuščine Pascquala Besenghija degli Ughi in izolske župnijske knjižnice, je s sporazumom vrnjenih v prenovljene prostore izolske Besenghijeve palače, so sporočili z Občine Izola.

Največ je teoloških in verskih knjig

Knjižnično gradivo vključuje 30 knjig iz 16. stoletja, 126 knjig iz 17. stoletja, 1410 knjig iz 19. stoletja in 16 rokopisov. Več kot polovica je teoloških in verskih, številčne so tudi publikacije s področja medicine in knjige klasičnih avtorjev. Večina knjig je bila izdana in natisnjena v Benetkah.

Coronellijeva knjiga

Med dragocenejšimi je knjiga kartografa Vincenza Marie Coronellija »Isolario dell'atlante veneto« s konca 17. stoletja (1696), pomembna s kartografskega in zgodovinskega vidika, saj zemljepisne karte zelo natančno in nazorno prikazujejo administrativno organiziranost Istre v času Benetk.

Besenghijeva knjižnica

Knjižni fond je poimenovan Besenghijeva knjižnica, saj se je do leta 1952 nahajal v župnišču znotraj Besenghijeve palače. Po pesnikovi smrti (1849) je palača in z njo knjižica pripadla župniji, v povojnem obdobju pa so jo premestili v izolski kulturni dom in nato v dislocirana skladišča koprske knjižnice.

Gradivo vrnjeno v palačo Besenghi

Ob prizadevanju Obalne samoupravne skupnosti za italijansko narodnost in Italijanske samoupravne narodne skupnosti Izola, ki sta zagotovili sredstva za katalogizacijo, popis in selitev gradiva, ter Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper so knjižno gradivo leta 1993 vrnili v izolsko palačo Besenghi.

Izolski župnik Janez Kobal je ob podpisu sporazuma o prihodnjih načrtih dejal, da se bo Župnija Izola z Občino Izola še naprej zavzemala za pripravo in izvedbo projektov, katerih cilj je ohranjati, zaščititi in vrednotiti antikvarne knjižne fonde.

Vrednost investicije 52.000 €

Letos je Občina Izola spodnje prostore palače prenovila in uredila za knjižnične namene ter zagotovila ustrezne klimatske razmere, zatemnitev in požarno varstvo za hrambo gradiva. Celotna vrednost investicije je bila okrog 52.000 evrov, so še sporočili z Občine Izola.

Sporazum Župnije in Občine

Župnija in Občina s sporazumom soglašata, naj knjižnica ostane v posesti in uporabi Občine Izola, ki zagotavlja, da bo z gradivom ravnala skladno s strokovnimi priporočili in standardi bibliotekarske stroke, in se zavezuje, da bo Mestna knjižnica Izola fond inventarizirala in katalogizirala v sistemu Cobiss.

Knjižni fond dostopen najširši javnost

Knjižni fond bo tudi v prihodnje javno dostopen najširši javnosti za vpogled, raziskovanje in uporabo, kar bo v domeni Mestne knjižnice Izola. Besenghijevo knjižnico so popisali in strokovno uredili bibliotekarji koprske in izolske knjižnice, posebna zasluga gre bibliotekarju Ivanu Markoviću.

Odziv izolskega župnika

Izolski župnik Janez Kobal je ob podpisu sporazuma o prihodnjih načrtih dejal, da se bo Župnija Izola z Občino še naprej zavzemala za pripravo in izvedbo projektov, katerih cilj je ohranjati, zaščititi in vrednotiti antikvarne knjižne fonde.

Primer dobre prakse in izkaz zaupanja med podpisnicama

»Ureditev dragocenega arhivskega gradiva Besenghijeve knjižnice je primer dobre prakse in izkaz zaupanja med podpisnicama, ki si želita ovrednotiti kulturno dediščino. Občina si bo prizadevala za dopolnitev fonda v celoti,« pa je dodal župan Markočič. Coronellijev Isolario in še sedem knjig in rokopisov namreč še hrani koprska knjižnica.

Spomenik zgodovinskega pomena

Knjižnica Besenghi se nahaja v najlepši izolski palači, Besenghijevi palači, in kot taka predstavlja knjižni in kulturni spomenik velikega zgodovinskega pomena. Pascquale Besenghi degli Ughi je bil sicer pravnik in romantični poet, rojen leta 1797 v Izoli.

Kupi v trgovini

Pod Mihaelovim varstvom
Monografije
50,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh