Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sporni ameriški kardinal sme sodelovati v konklavu

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 21. 02. 2013 / 08:54
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sporni ameriški kardinal sme sodelovati v konklavu

Šestinsedemdesetletni nekdanji nadškof v Los Angelesu, Roger Mahony, je deležen ostre kritike zaradi svojega odziva na primere spolnih zlorab v losangeleški nadškofiji.

Nekdanji nadškof v Los Angelesu, kardinal Roger Mahony, ki ga bremeni škandal spolnih zlorab v tej ameriški nadškofiji, lahko po besedah kardinala v rimski kuriji, Velasia de Paolisa, kljub cerkvenim sankcijam sodeluje pri volitvah za novega papeža. Po veljavnih pravilih ima vsak kardinal, mlajši od osemdeset let, pravico in dolžnost udeležiti se konklava, je po navedbah italijanskega časnika ‘La Repubblica’ pojasnil de Paolis, nekdanji tajnik vrhovnega cerkvenega sodišča.

Šestinsedemdesetletni Mahony je bil deležen ostre kritike zaradi svojega odziva na primere spolnih zlorab v losangeleški nadškofiji med leti 1985 in 2011, ko je omenjeno nadškofijo vodil. Sodeč po arhivskih dokumentih, ki jih je nadškofija objavila v letošnjem januarju, je Mahony ciljno ščitil pedofilske duhovnike pred državnim kazenskim pregonom. Njegov naslednik nadškof Jose Gomez je dejal, da je prebiranje omenjenih dokumentov ‘nasilno in boleče’. Nekdanjemu nadškofu je odrekel vse pristojnosti in mu prepovedal javno delovanje na področju losangeleške nadškofije.

Kot besede kardinala de Paolisa navaja časnik ‘La Repubblica’, bi lahko Mahonyju ‘neudeležbo na papeških volitvah priporočila ena sama oseba z najvišjo avtoriteto’, vendar Benedikt XVI. po njegovem mnenju takšne pobude ne bo sprožil. “Njegova vest mora sama odločiti, ali bo pripotoval v Vatikan”, je glede Mahonyja pojasnil de Paolis.

V italijanskih medijih trenutno razpravljajo, ali bi bilo kardinala Mahonyja na kakršen koli način moč odvrniti od potovanja na papeške volitve v Rim. Katoliška revija ‘Famiglia Cristiana’ je v svoji zadnji številki temu vprašanju posvetila obsežen dosje.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh