Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

S. Barbara Poredoš je predstavila svojo doktorsko nalogo o spremljanju mladostnic

Za vas piše:
Nives Felić
Objava: 13. 09. 2023 / 09:32
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.09.2023 / 07:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
S. Barbara Poredoš je predstavila svojo doktorsko nalogo o spremljanju mladostnic
Predavanje je potekalo v Mladinskem centru Vič v Ljubljani. FOTO: Osebni arhiv

S. Barbara Poredoš je predstavila svojo doktorsko nalogo o spremljanju mladostnic

Predavanje, na katerem so bili predstavljeni rezultati doktorske naloge dr. Barbare Poredoš, je potekalo v torek, 12. septembra, v Mladinskem centru Vič v Ljubljani. V doktorski nalogi se je avtorica ukvarjala s spremljanjem mladostnic v mreži ljubljanskih mladinskih centrov preko intervjujev z dekleti, mladinskimi delavci in oblikovalci mladinskih politik.

Predavanje je izvedla s. Barbara Poredoš FMA, ki je svoje znanje in izkušnje delovanja med otroki in mladimi pridobivala v različnih vlogah ter vzgojno-izobraževalnih ustanovah. Delovala je na Gimnaziji Želimlje, kot vzgojiteljica v Vrtcu Lavra v Murski Soboti, vodja in pedagoginja v Marijinem domu na Bledu ter v Študentskem domu Alojzije Domajnko v Ljubljani. Sodelovala je tudi na različnih vzgojno-izobraževalnih ter duhovnih programih za otroke, mlade, odrasle in družine. S. Barbara Poredoš FMA se najbolj posveča mladostnikom in mladostnicam, kar dokazuje tudi njeno doktorsko delo, ki ga je oblikovala tudi v knjigo z naslovom Dovolj je, da ste mladi, ki je ravnokar izšla pri založbi Salve.

Predavanje je izvedla s. Barbara Poredoš FMA. FOTO: Osebni arhiv 

Cilj predavanja je bil predstaviti doktorsko raziskavo in osvetliti teorijo pozitivnega razvoja mladih, ki se v Sloveniji še razvija in prispeva k celostnemu razvoju vsakega mladega človeka. Celostni razvoj mladih gradi mladega v vseh razsežnostih in mlademu pomaga k oblikovanju pozitivne identitete. Mladinski delavci smo predavanju z zanimanjem prisluhnili, saj vemo, da lahko mlade podpremo v mladinskih centrih, kjer se z njimi srečujemo. Mladi, še posebej dekleta, so tudi posamezniki, s katerimi se srečujemo, zato je treba upoštevati njihove potrebe in biti do njih spoštljiv. Mladinski centri omogočajo mladim prostor za kvalitetno preživljanje prostega časa, opravljanje prostovoljstva in pridobivanje delovnih izkušenj. Mladinski delavci pa smo za mlade pogosto tudi naravni mentorji, zato je bila predstavitev petih C-jev, kazalnikov pozitivnega razvoja, za nas še posebej zanimiva. Model 5-C (ang. Competence, confidence, connection, caring/compassion, character oz. kompetentnost, samozavest, povezanost, skrb, karakter) se osredotoča na kazalnike pozitivnega razvoja mladih in vodi do šestega C-ja, ki je contribution – prispevek.

Moram reči, da smo se ob slišanem mladinski delavci kar zamislili in ostali brez besed. Zavedamo se, da nas čaka veliko izzivov, a prepričani smo, da bomo dosegli največ, če bomo v mlade verjeli in nanje gledali kot na del rešitve, ne problema.

Nalaganje
Nazaj na vrh