Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Srečanje ministrice in clevelandskega škofa Edwarda Malesica

Za vas piše:
M. M.
Objava: 20. 09. 2021 / 10:37
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.09.2021 / 11:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Srečanje ministrice in clevelandskega škofa Edwarda Malesica
Ministrica Jaklitscheva s škofom Edwardom Malesicem. FOTO: USZS

Srečanje ministrice in clevelandskega škofa Edwarda Malesica

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je v okviru obiska v ZDA minuli konec tedna med drugim srečala z novoimenovanim clevelandskim škofom slovenskega rodu Edwardom Malesicem.

Škofa Malesica, ki ima v svojem škofovskem grbu upodobljeno tudi lipo kot simbol slovenstva, je med drugim zanimala življenjska zgodba škofa Friderika Ireneja Barage in potek formalnega postopka njegove morebitne razglasitve za svetnika. Obenem je napovedal obisk domovine svojih starih staršev, so zapisali v Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Obisk muzeja clevelandske polke

Ministrica je obiskala tudi Narodni muzej clevelandske polke (National Cleveland Style Polka Hall of Fame and Museum). Direktor Joe Valencic jo je popeljal skozi zgodovino nastanka in razvoja te posebne zvrsti slovenske polke v Ameriki, katere sinonim je Frank Jankovic, imenovan »kralj polke«. Nekatere njegove plošče so prodali v več kot milijonih izvodih.

Veleposlanik Slovenije v ZDA Tone Kajzer, ministrica Helena Jaklitsch in direktor muzeja Joe Valencic. FOTO: USZS

Obisk Slovenskega narodnega doma

Ministrica je z veseljem prisluhnila predstavnikom Slovenskega ameriškega rodoslovnega društva, ki opravlja plemenito delo, saj pomaga rojakom raziskovati in odkrivati njihove slovenske korenine. Ogledala si je tudi prenovljeno osrednjo dvorano doma in prizidek. V kompleksu narodnega doma je tudi zelo dragocena Slovenska knjižnica in čitalnica.

Med obiskom Slovenskega ameriškega rodoslovnega društva. FOTO: USZS

Odprtje razstave 

V Slovenskem muzeju in arhivu, ki ima prav tako svoje mesto v Slovenskem narodnem domu, se je ministrica udeležila odprtja razstave Ameriški mediji – pot do priznanja slovenske neodvisnosti v ZDA in Ohiu. Razstavo je predstavil njen glavni avtor dr. Luka Zibelnik, ki je lektor slovenskega jezika na clevelandski državni univerzi.

Joe Valencic, Dick Russ, generalna konzulka Alenka Jerak, Avgust Pust, veleposlanik Tone Kajzer, ministrica Helena Jaklitsch in Luka Zibelnik. FOTO: USZS

Nedeljska maša

Ministrica je včeraj obiskala slovensko šolo v slovenski župniji Marije Vnebovzete, ki jo vodi ravnateljica Marija Sedmak, obiskuje pa jo več kot 40 učencev. Udeležila se je tudi slovenske maše v tej cerkvi, ki jo je daroval župnik Janez Kumse.

Zahvalno mašo za 30-letnico prejetih in bodočih blagoslovov Slovenije: 1991-2021 so obogatile številne narodne noše, v katere so bili oblečeni tako otroci kot odrasli. FOTO: USZS

Nalaganje
Nazaj na vrh