Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Srečanje ministrice Jaklitscheve s škofom Štumpfom

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 07. 09. 2020 / 07:34
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 07.09.2020 / 08:25
Ustavi predvajanje Nalaganje

Srečanje ministrice Jaklitscheve s škofom Štumpfom

Sogovornika: duhovna oskrba je pomembna pri ohranjanju slovenske zavesti.

Foto: Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu, dr. Helena Jaklitsch, se je minuli konec tedna v Murski Soboti srečala s tamkajšnjim škofom, dr. Petrom Štumpfom, ki je v okviru Slovenske škofovske konference zadolžen za vprašanja duhovne oskrbe Slovencev zunaj Republike Slovenije, so sporočili z Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Ob nedavnih obiskih ministrice v Videmski pokrajini in v Porabju so tamkajšnji rojaki posebej izpostavili problem pomanjkanja duhovnikov, ki bi lahko maševali v slovenskem jeziku. S tem se slovenščina umika iz cerkva, posledično pa pogosto tudi z drugih področij javnega življenja. Tudi rojaki, ki živijo v izseljenstvu, pogosto prosijo, da bi mednje prišlo več slovenskih duhovnikov, ki so bili tradicionalno stebri slovenskih skupnosti ter so poživljali tudi kulturno in družabno življenje.

Ministrica in škof sta izmenjala poglede na trenutno problematiko in se strinjala v oceni, da je duhovna oskrba v slovenskem jeziku izredno pomemben dejavnik tudi pri ohranjanju slovenske narodne zavesti in istovetnosti, zato je treba napeti vse sile in skupaj iskati najboljše rešitve za naše rojake.

S tem namenom bo ministrica dr. Jaklitscheva obiskala tudi druge slovenske škofe, saj so navsezadnje vse slovenske škofije mejne, ker se dotikajo območij, kjer živijo zamejski Slovenci; poleg tega so se rojaki iz vseh škofij od nekdaj izseljevali v svet.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh