Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Srečanje vodstva sevniške občine z duhovniki

Za vas piše:
M. M.
Objava: 07. 02. 2024 / 13:24
Oznake: Duhovnik, Občina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.02.2024 / 13:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Srečanje vodstva sevniške občine z duhovniki
Srečanje vodstva občine, duhovnikov in predstavnikov Komunale Sevnica. FOTO: Arhiv Občine Sevnica

Srečanje vodstva sevniške občine z duhovniki

Sevniški župan Srečko Ocvirk se je v torek, 6. februarja, skupaj s sodelavci in direktorjem Javnega podjetja Komunala Sevnica Mitjo Udovčem v Šentjanžu srečal z duhovniki, ki delujejo v župnijah na območju tamkajšnje občine.

»Sodelovanje lokalne skupnosti in župnij v občini Sevnica opredeljuje več stičnih točk, ne zgolj v skrbi za dobrobit posameznika, temveč tudi za izvajanje nalog, ki so pomembne za življenje občanov,« ocenjujejo v vodstvu občine. Na srečanju so zbrani obravnavali nekaj tem, ki so pomembne za delovanje verskih skupnosti v lokalnem okolju.

Obnova sakralnih objektov

Občina vsako leto objavi razpis za sofinanciranje obnove kulturnih spomenikov v občini Sevnica, na katerega se v večji meri prijavljajo župnije kot lastnice sakralnih objektov.

Z objavo tega razpisa lokalna skupnost stremi k cilju ohranjanja in urejanja kulturne dediščine. K obnovi posameznih sakralnih objektov z individualnimi prispevki pomembno pripomorejo tudi krajani oziroma župljani. Letošnji razpis bo objavljen 16. februarja.

Obračunavanje nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča (NUZS)

Del zemljišč, na katerih ležijo pokopališča, je v lasti župnij. Komunala Sevnica v okviru izvajanja pokopališke dejavnosti primerno skrbi tudi za ta zemljišča. Gre za objekte, ki imajo širši družbeni pomen, ter izražajo kulturno in zgodovinsko identiteto kraja, hkrati pa gre za pietetne objekte, pojasnjujejo na občini: »Vse ureditve teh zemljišč temeljijo na dogovorih s posameznimi župnijami. Občina Sevnica si bo prizadevala za postopno formaliziranje teh dogovorov. V skladu z odločitvijo Ustavnega sodišča RS so lokalne skupnosti dolžne zaračunavati nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ) tudi za objekte verskih skupnosti. Po trenutno veljavnem odloku bo tudi Občina Sevnica morala slediti tej zakonski obvezi. V prihodnjih mesecih bodo stekli pogovori za razjasnitev in podrobno opredelitev teh razmerij.«



Nalaganje
Nazaj na vrh