Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Srednjeveška najdba na Češkem prinaša vrsto ugank

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 25. 01. 2022 / 08:17
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 25.01.2022 / 08:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Srednjeveška najdba na Češkem prinaša vrsto ugank
Dvorec v Tetinu. FOTO: commons.wikimedia.org

Srednjeveška najdba na Češkem prinaša vrsto ugank

Češki arheologi iz Tetina na osrednjem Češkem so se znašli pred zanimivo uganko: kaj je Afričanka v srednjem veku počela na ozemlju današnje Češke?

Med nujnimi izkopavanji v bližini tamkajšnje cerkve sv. Katarine so namreč naleteli na več srednjeveških grobov s posmrtnimi ostanki najmanj sedmih oseb, poroča avstrijski Kathpress, in med njimi je tudi lobanja 40- do 50 letne ženske, ki domnevno izvira iz Afrike.

Češko mestece Tetin je bilo v srednjem veku sedež knežje družine Premislidov.

Analiza DNK naj bi dokončno pokazala, ali predvidevanja arheologov držijo. Zakaj je ženska iz Afrike v tistem času prispela na češko ozemlje, zaenkrat še ne morejo reči. »Ena od možnosti je, da je bila članica kakšne diplomatske misije ali pa v skupini svatov,« ugotavlja arheolog Tomas Polisensky. »Verjetno je ta oseba na potovanju umrla. To pomeni, da morda njen cilj ni bil ravno Češka oz. Tetin, ampak predvidoma eden od evropskih kraljevih dvorov.«

Njeno bivanje na tem območju bi bilo lahko povezano tudi z dejstvom, da je bil Tetin v srednjem veku sedež knežje družine Premislidov. Po mnenju arheologa Polisenskega omenjena ženska prvotno ni bila pokopana na kraju, kjer so zdaj našli njene posmrtne ostanke, ampak naj bi jih nekdo v srednjeveško grobnico prekopal nekoliko pozneje.

Nalaganje
Nazaj na vrh