Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Stavba v New Yorku prodana za 50 milijonov dolarjev

Za vas piše:
M. M.
Objava: 10. 03. 2022 / 15:19
Oznake: Politika, Slovenija, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.03.2022 / 15:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Stavba v New Yorku prodana za 50 milijonov dolarjev
Podpis pogodbe za prodajo nepremičnine Misije nekdanje SFRJ v New Yorku. FOTO: Ministrstvo za zunanje zadeve RS

Stavba v New Yorku prodana za 50 milijonov dolarjev

Države naslednice nekdanje SFRJ so v New Yorku podpisale pogodbo o skupni prodaji nepremičnine Misije nekdanje SFRJ pri Združenih narodih za 50 milijonov ameriških dolarjev, kolikor je znašala najugodnejša ponudba.

Sloveniji iz naslova prodaje stavbe Misije nekdanje SFRJ v New Yorku pripada sedem milijonov ameriških dolarjev oziroma 14 % celotne kupnine. S podpisom pogodbe je začel teči 120-dnevni rok za predajo nepremičnine kupcu in nakazilo kupnine, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Stavbo po razpadu uporabljala Srbija 

Postopek skupne prodaje je bil precej zapleten in dolgotrajen, pojasnjujejo na ministrstvu. Objekt je vse od razpada nekdanje skupne države uporabljala Srbija za potrebe svojega diplomatskega predstavništva. »Zgradba, ki leži neposredno nasproti Centralnega parka, je bila zgrajena leta 1905, zasnovala sta jo arhitekta Warren in Wetmore, ki sta med drugim projektirala tudi znameniti Grand Central Terminal v New Yorku. Gre za zadnjo še ohranjeno palačo Corneliusa Vanderbilta.«

Zgradba, ki je bila predmet prodaje. FOTO: Ministrstvo za zunanje zadeve RS

Stavbo kupili leta 1946

Nekdanja SFRJ je zgradbo kupila leta 1946, pri čemer so sredstva za nakup v pretežnem delu zbrali izseljenci na čelu s slovensko-ameriškim pisateljem Louisom Adamičem. Ves čas jo je uporabljala za predstavništvo pri Združenih narodih v New Yorku. »Uporabna površina zgradbe znaša približno 1500 kvadratnih metrov, objekt ima pet nadstropij in klet. V njem je 26 sob, sedem kopalnic, dve dvigali ter 14 kaminov.«

Prodana še zadnja od petih nepremičnin

S prodajo nepremične Misije nekdanje SFRJ v New Yorku so države prodale še zadnjo od petih nepremičnin nekdanje SFRJ, ki so bile od leta 2017 predmet skupne prodaje. Pred tem so države prodale rezidenco nekdanje SFRJ v New Yorku, veleposlaništvo nekdanje SFRJ v Bonnu, veleposlaništvo/rezidenco nekdanje SFRJ v Bernu in Tokiu, so še dodali na ministrstvu.


Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Lambert Ehrlich - Prerok slovenskega naroda
Zgodovina
42,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh