Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Šteharski vrh

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 23. 01. 2012 / 12:18
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.04.2021 / 13:15
Ustavi predvajanje Nalaganje

Šteharski vrh



Na območju med Dravsko in Mežiško dolino se razprostira gozdnato hribovje Strojna, po katerem so raztresene številne samotne kmetije. Med najvišjimi vrhovi v njem, ki le malo presegajo višino tisoč metrov, je tudi Šteharski vrh nad Ravnami na Koroškem. Medtem ko številni odmaknjeni vrhovi po Sloveniji pozimi samevajo, poti nanje pa so preprežene le z živalskimi sledovi, se vpisna knjiga na Šteharskem vrhu v teh dneh vztrajno polni z imeni pohodnikov.

Ravne na Koroškem, ki imajo približno sedem tisoč prebivalcev, so največje naselje v Mežiški dolini. Stari del naselja, ki se je do leta 1952 imenovalo Guštanj leži pri župnijski cerkvi sv. Egidija, novejši del s stolpnicami in bloki pa na više ležečih terasah na jugu in jugovzhodu. Najpomembnejši kulturno-zgodovinski spomenik v kraju je grad Ravne s knjižnico in muzejem. V njegovi bližini so športni objekti, med sprehodom po mestu opazimo skulpture Forma vive, seveda pa ne moremo spregledati tudi železarne, ki daje kruh mnogim domačinom. Južno od mesta se dviga Uršlja gora z najviše ležečo cerkvijo na Slovenskem, ob njenem vznožju sta Ivarčko jezero in vas Kotlje, kjer se je rodil pisatelj Prežihov Voranc.



Nas pa tokrat bolj zanima pokrajina na severu, kjer se soncu nastavljajo pobočja Šteharskega vrha.

Če se na Ravne na Koroškem pripeljemo iz smeri Dravograda, opazimo na začetku naselja bencinsko črpalko, nasproti nje pa parkirišče, kjer lahko pustimo avto. Pred črpalko zavije v desno stranska cesta, ki ob potoku hitro švigne pod železniški viadukt. Planinska markacija z napisom Šteharski vrh 1018 m, 1.30 nas vabi na označeno pot, ki se za njim ob kovinski ograji požene v breg. Na travnatem pobočju nad progo prispemo do kozolca, gremo po cesti do hiše na desni, tam pa nas kažipot usmeri navkreber pod daljnovod.

Nad kmetijo, ki leži za ozkim pasom drevja na levi, prečkamo makadamsko cesto in se skrijemo v iglasti gozd. Pot je dobro uhojena in razmeroma strma, vendar se kmalu položi. Mimo nagnjenega travnika prispemo do kolovoza, s katerega za prvim ovinkom zavijemo navkreber. Nad nami se na vse strani širi streha gostih krošenj, na stezi je polno zanimivih kamnov, ki se leskečejo, če jih poberemo in obrnemo proti soncu. Pri lov­ski preži se pot izvije iz gozda in potegne čez travnik. Za nami se pokaže Uršlja gora s senčnatimi in zasneženimi pobočji, mi pa se ob brezah in mimo kapelice vzpnemo do kmetije Ivat.



Po asfaltni cesti, s katere je lep pogled na Peco, krenemo navkreber do ovinka. Za njim zavijemo v gozd in nadaljujemo do makadamske ceste, ki pelje do kmetije Šteharnik. Svet pod njo je bil pred nekaj dnevi zavit v pravo zimsko idilo, travnato pobočje nad njo pa je bilo zaradi sončne lege povsem kopno. Levo od kmetije krenemo navkreber proti gozdnemu robu, kjer si lahko na klopi naberemo moči za malce strmejši zadnji del vzpona. Ta pelje ves čas po gozdu, v katerem leži tudi vrh, ki je od Šteharnika oddaljen slabe pol ure.

Šteharski vrh, kamor se lahko vzpnemo tudi iz Dravograda, je del Koroške planinske poti. Na njem je nekaj klopi ter skrinjica z žigom in vpisno knjigo. Ta razkriva, da je vrh dosti obiskan, saj se je v njej od začetka leta do 12. januarja popoldne nabralo že 275 vpisov. Moj verjetno ni bil zadnji tisti dan, saj sem med spustom v dolino srečal še nekaj pohodnikov.

OSNOVNI PODATKI
Šteharski vrh (1.018 m)
Izhodišče: Ravne na Koroškem.
Dostop: Iz Slovenj Gradca lahko na Ravne prispemo prek Kotelj, lahko pa nadaljujemo vožnjo proti Dravogradu in tik pred njim zavijemo na cesto Dravograd-Ravne. Avto pustimo na parkirišču nasproti bencinske črpalke na vzhodnem koncu naselja.
Višinska razlika: 620 m.
Dolžina vzpona: 1.30 ure.
Kratek opis poti: Pred bencinsko črpalko zavijemo po cesti do železniškega viadukta, za katerim se označena pot potegne na južna pobočja Šteharskega vrha. Tam se mimo samotnih kmetij Ivat in Šteharnik vzpnemo na vrh, ki se skriva v gozdu. Pot je lahka in odlično
Zemljevid: Turistična karta občine Ravne na Koroškem, 1 : 25.000.
Več informacij: Tic Ravne na Koroškem. Ob delavnikih je odprt od 9. do 16. ure, ob sobotah od 9. do 12. ure, lahko pa obiščemo tudi njihovo spletno stran www.tic-ravne.si.

NEDELJSKA MAŠA
V župnijski cerkvi sv. Egidija na Ravnah na Koroškem je maša vsako nedeljo ob 8. uri, ob 9.30 in ob 11. uri.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh