Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Število žrtev potresa na Haitiju preseglo 230.000

Objava: 10. 02. 2010 / 09:01
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Število žrtev potresa na Haitiju preseglo 230.000

Cerkev je še vedno ena izmed glavnih dejavnikov pomoči

Haitijska vlada je včeraj sporočila, da je število smrtnih žrtev katastrofalnega potresa 12. januarja letos preseglo 230.000, ta številka pa še ni dokončna. Obubožano državo je včeraj prizadela nova tragedija, saj se je v Port-au-Princeu porušil največji supermarket, v katerem naj bi bilo več ljudi.

Kot je včeraj sporočila haitijska ministrica za informiranje Marie-Laurence Jocelyn Lassegue, je vlada število smrtnih žrtev potresa dvignila na 230.000. Pri tem je opozorila, da ta številka še ni dokončna, saj ne vključuje posmrtnih ostankov ljudi, ki so jih pokopali zasebni pogrebni zavodi na zasebnih pokopališčih ali svojci. Po podatkih ameriške tiskovne agencije se je tako število smrtnih žrtev potresa izenačilo s številom umrlih v katastrofalnem cunamiju v Aziji decembra 2004.

Haiti je včeraj prizadela nova tragedija, saj se je v prestolnici porušil največji supermarket v mestu, v katerem naj bi bilo v času nesreče med pet in osem ljudi. Trgovina se je porušila, ko je zasebno podjetje na območju iskalo trupla umrlih v potresu. V času zrušenja supermarketa, ki ga je januarski potres močno poškodoval, a se takrat ni porušil, naj bi se v njem nahajalo več plenilcev. Po ocenah reševalcev naj bi jih bilo med pet in osem, čeprav njihovo dejansko število ni jasno. Reševalci pa so po šestih urah že opustili reševalno akcijo.

Na kritične razmere v popotresnem Haitiju medtem še vedno opozarjajo mednarodne organizacije. Predstavniki Unicefa so tako včeraj posvarili, da bi lahko posamezniki še vedno poskušali pretihotapiti otroke iz države, zato tudi po potresu zaščita haitijskih otrok ostaja prednostna naloga Unicefa.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pa je včeraj ustavila brezplačno dostavo zdravil zasebnim bolnišnicam in nevladnim organizacijam na Haitiju, potem ko je prejela poročila, da so bolnikom zdravljenje zaračunavali. Kot so sporočili, bodo zaradi tega zdravila poslej brezplačno prejemale le še javne bolnišnice.

Ključnega pomena v tej naravni katastrofi ostaja pomoč Cerkve na Haitiju, ki je sicer tudi sama utrpela hude izgube. Cerkev je še vedno ena izmed glavnih dejavnikov pomoči, mednarodna Karitas pa je prisotna povsod, kjer ljudje kar koli potrebujejo. Še naprej je nepogrešljivi del v procesu obnove porušene dežele. Del pomoči prihaja na Haiti tudi s Slovenske Karitas, kjer so po doslej znanih podatkih zbrali že za 200.394 evrov denarne pomoči.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh