Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Število žrtev potresa na Japonskem približno 50, v Južni Koreji zabodli opozicijskega voditelja

Za vas piše:
M. M.
Objava: 02. 01. 2024 / 11:33
Oznake: Nesreča, Politika, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.01.2024 / 17:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Število žrtev potresa na Japonskem približno 50, v Južni Koreji zabodli opozicijskega voditelja
Žarišče potresa je bilo približno 500 kilometrov oddaljeno od Tokia. FOTO: Pexels

Število žrtev potresa na Japonskem približno 50, v Južni Koreji zabodli opozicijskega voditelja

Potem ko je na novega leta dan Japonsko stresel močan potres z magnitudo 7,6, je število smrtnih žrtev naraslo na 48, ki se bo na žalost najbrž še povečalo. Iz Južne Koreje pa prihaja vest, da so v tamkajšnjem pristaniškem mestu Busan danes zabodli opozicijskega voditelja Lee Jae-myunga.

Po poročanju tujih tiskovnih agencij je med novinarsko konferenco k 59-letnemu politiku pristopil moški in ga zabodel v vrat. Poškodovanega politika, ki ni v smrtni nevarnosti, so prepeljali v bolnišnico, napadalca pa aretirali.

Napadalec naj bi prosil za avtogram

Lee je po ogledu lokacije novega letališča hodil v množici novinarjev ter se pogovarjal z njimi, ko ga je moški pred njim napadel in ga zabodel v vrat. Politik se je zgrudil na tla, ljudje pa so mu priskočili na pomoč. Po navedbah ene od prič je napadalec politika prosil za avtogram, navedbe tujih agencij povzema STA.

Motiv za napad ni znan

Napadalca je policija aretirala. Moški, po ocenah star med 60 in 70 let, svoje identitete in motiva za napad po navedbah policije ni želel razkriti. Lee je bil leta 2022 v najtesnejši predsedniški tekmi v zgodovini Južne Koreje poražen proti konservativcu Yoon Suk-yeolu. Ta je ob novici o napadu izrazil globoko zaskrbljenost za varnost Leeja in poudaril, da tovrstnih nasilnih dejanj ne bi smeli tolerirati.

Na Japonskem število smrtnih žrtev narašča

Iz dežele vzhajajočega sonca, ki jo je v ponedeljek prizadel niz silovitih potresnih sunkov, pa prihajajo poročila, da bi se število smrtnih žrtev utegnilo še povečati (trenutno jih je 48). Približno polovico smrtnih žrtev so zabeležili v mestu Wajima, kjer je po potresu izbruhnil obsežen požar, so sporočili iz prefekture Ishikawa. 

Svojo bližino tistim, ki trpijo in so izgubili svoje ljubljene v smrtonosnem potresu v osrednji Japonski, je izrazil tudi papež Frančišek. Sveti oče je bil po navedbah portala Vatican News »globoko užaloščen, ko je izvedel za izgubo življenj in škodo, ki jo je povzročil potres«.

Žarišče ponedeljkovega najmočnejšega potresa z magnitudo 7,6 je bilo na polotoku Noto, 505 kilometrov severozahodno od Tokia.

Iskanje preživelih

Reševalci medtem v ruševinah iščejo morebitne preživele. Kot poroča britanski BBC, pri tem sodeluje okoli tisoč reševalcev. »Pri iskanju in reševanju žrtev nesreče tekmujemo s časom,« je poudaril japonski premier Fumio Kishida po sestanku s pristojnimi za odziv na naravne katastrofe. Dodal je, da imajo reševalci težave pri dostopu do severa polotoka Noto. Reševanje je namreč močno oteženo zaradi uničenih in neprevoznih cest, oblasti so bile zaradi razpok na pristajalni stezi primorane zapreti tudi bližnje letališče. Japonska civilna zaščita je skupno evakuirala več kot 62.000 ljudi.

Kupi v trgovini

Razprodano
Vera, kultura, politika - izključevanje, mimobežnost, sobivanje?
Družbena vprašanja
12,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh