Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Stiški opat Maksimilijan File na plenarnem zasedanju v Ekvadorju

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 16. 09. 2023 / 09:09
Oznake: Duhovnost, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.09.2023 / 09:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Stiški opat Maksimilijan File na plenarnem zasedanju v Ekvadorju
Stiški opat Maksimilijan (desno) je bil eden od 47 delegatov v Ekvadorju. FOTO: FB Opat Maksimilijan File

Stiški opat Maksimilijan File na plenarnem zasedanju v Ekvadorju

Stiški opat Maksimilijan File je sodeloval na tridnevnem plenarnem zasedanju Papeškega sveta za mednarodne evharistične kongrese, ki je potekal v Ekvadorju. Namen plenarnega zasedanja je bil seznanitev delegatov z vsebino in potekom evharističnega kongresa ter pripravo nanj. Ta bo v ekvadorski prestolnici naslednje leto od 8. do 15. septembra.

»Evharistični kongres je gotovo pomemben za lokalno Cerkev v Ekvadorju in Južni Ameriki, vendar je znamenje, svetilnik, opomnik ... tudi za tiste, ki se samega kongresa ne bodo udeležili tu. Cerkev, torej kristjan, živi iz evharistije,« je za spletno Družino dejal stiški opat Maksimilijan.


Kot poudarja p. Maksimilijan, je v evharistiji hrana za dušo, zdravilo za rane, opora za prizadevanja in tu najdemo Pot, ki nam jo je vnaprej pripravil Bog. »Zato je pomembno, da evharistični kongres doživimo vsi verniki, tako tisti, ki bodo prišli sem kot tisti, ki bodo doma.« Plenarnega zasedanja se je udeležilo 47 delegatov iz posameznih držav. Med njimi je bila polovica škofov ter nekaj laikov in duhovnikov.

Organizatorji so ob večerih za goste pripravili kulturni program. FOTO: FB Opat Maksimilijan File

Večinoma je bil iz vsake države prisoten po en delegat. »Iz Evrope smo bili iz Slovenije, Italije, s Poljske, z Madžarske, iz Nemčije, Švice, Francije, Španije in s Portugalske. Prispevke so pripravili večinoma domačini, nekaj pa tudi člani Papeškega sveta za evharistične kongrese. V razprave, tako formalne v dvorani kot tiste v vmesnem čas, pa smo bili vključeni vsi udeleženci.«

Domačini so vsakega udeleženca plenarnega zasedanja ogrnili v pončo. FOTO: FB Opat Maksimilijan File

Na plenarnem zasedanju niso sprejemali nobenih sklepov, obljubili pa so, »da si bomo v svojih deželah prizadevali za pospeševanje češčenja Jezusa v evharistiji in skušali koga navdušiti za udeležbo na kongresu prihodnje leto«, je še dodal stiški opat, ki si je skupaj z ostalimi udeleženci v prostem času med drugim ogledal stari del prestolnice Quito in se podal na ekvator, na točko nič. Ob večerih pa so jim organizatorji vsak dan pripravili nekaj kulturnega programa.

Nalaganje
Nazaj na vrh