Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Streli okoli vatikanskega Trga sv. Petra

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 22. 06. 2022 / 11:15
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.06.2022 / 23:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Streli okoli vatikanskega Trga sv. Petra
Trg sv. Petra v Vatikanu. FOTO: Tatjana Splichal

Streli okoli vatikanskega Trga sv. Petra

Varnost v Vatikanu je v stanju visoke pripravljenosti, potem ko je minulo nedeljo tik pred papeževo opoldansko molitvijo angelovega češčenja vozilo nepredvideno zapeljalo proti Trgu sv. Petra in se prebilo skozi policijske barikade.

Okoli 10. ure dopoldne, le dve uri pred predvidenim tradicionalnim nagovorom papeža Frančiška z okna apostolske palače, so varnostniki opazili sivo BMW vozilo, ki je z veliko hitrostjo drvelo po Ulici sprave (Via della Conciliazione), glavni poti, ki vodi do Trga sv. Petra, poroča spletni portal Crux. Policisti v bližini trga so z glasnimi opozorili in kretnjami poskušali prisiliti voznika, naj avtomobil ustavi, ta pa je kljub temu nadaljeval vožnjo po ulici navzgor, nato pa se je obrnil in zapeljal vzdolž leve kolonade ter na koncu zavil na Piazza Sant'Uffizio, kjer so turisti v vrsti čakali na varnostni pregled in se ustavljali v kavarnah pred začetkom papeževega nagovora.

Voznika so identificirali kot 39-letnega Albanca Erjola Naka, ki ima daljšo zgodovino kaznivih dejanj, povezanih s trgovino z drogami in zlorabo nekdanje soproge.

Avtomobil naj bi zapeljal naravnost proti policijski blokadi, zaradi česar je eden od policistov streljal na pnevmatike vozila, ko je to zapeljalo proti njemu in skupini turistov, ki so stali v bližini. Švicarska garda, ki je stala pred stavbo, kjer je sedež Dikasterija za nauk vere, je zaprla vrata, ko je avtomobil z vso hitrostjo zapeljal mimo. Vozilo se kljub prestreljenima prednjima pnevmatikama ni ustavilo, temveč je trčilo v policijski avtomobil in zavilo v ulico Via Porta Cavalliggeri ter pospešilo po Via Gregorio VII, široki ulici, ki poteka vzdolž vatikanskega obzidja.

Posebni protiteroristični enoti, ki je bila napotena na kraj dogodka, je naposled uspelo vozilo prisiliti, da se je ustavilo. Kot je razvidno z video posnetkov, so policisti nato skočili iz avtomobilov in obkolili avtomobil, ki naj bi se znova zagnal, kot da bo poskušal pobegniti, zaradi česar je eden od policistov znov začel streljati v pnevmatike. Policija je nato vdrla v avtomobil, razbila okna in onesposobila voznika s pomočjo paralizatorja. Voznika so identificirali kot 39-letnega Albanca Erjola Naka, ki ima daljšo zgodovino kaznivih dejanj, povezanih s trgovino z drogami in zlorabo nekdanje soproge. Ko ga je policija onesposobila, so Naka najprej odpeljali na policijsko postajo, pozneje pa v bolnišnico, kjer so s krvno analizo potrdili, da je bil med vožnjo vozila tako opit kot tudi pod močnim vplivom drog.

Motiv Nakojevega divjanja še vedno ni jasen, domneva pa se, da je šlo bolj za posledico uporabe drog in morebitne duševne motnje in ne za terorizem.

Čeprav so dogodek sprva označili za morebiten teroristični napad pred papeževo opoldansko molitvijo, policija v Nakovem vozilu ni našla orožja ali drugih »napadalnih predmetov« in zaenkrat ni ugotovila nobenih povezav s skrajniškimi skupinami, poroča Crux. Policisti so Erjola Naka po zdravljenju v rimski bolnišnici Santo Spirito aretirali zaradi upiranja javni uradni osebi. Zdi se, da je dejaven katoličan, saj na svojih profilih na družbenih omrežjih redno objavlja molitve, deli sakralno glasbo in posreduje številne informacije o Rimu. Njegova profilna fotografija na Facebooku je podoba nadangela Mihaela, ki ga je papež Pij XII. leta 1949 razglasil za zavetnika policije.

Preden se je odpravil v Vatikan, naj bi Nako prebil tudi policijsko kontrolno točko v bližini Panteona in nato še drugo na Corso Vittorio Emanuele, eni od glavnih ulic v središču mesta. V nekem trenutku je svoj mobilni telefon in denarnico z vsemi dokumenti vrgel skozi okno avtomobila, da bi preprečil takojšnjo identifikacijo. Pri enem od Natovih poskusov, da poškoduje policijsko vozilo, sta bila poškodovana dva policista, ki pa sta bila po oskrbi manjših prask in modric odpuščena iz bolnišnice. Po poročanju italijanskega časnika La Reppublica je bilo v nedeljo na Trgu sv. Petra na stotine ljudi, lastniki trgovin in natakarji v bližnji kavarni pa so turiste usmerili v svoje lokale in zaprli vrata, medtem ko je policija poskušala upočasniti vozilo. Motiv Nakojevega divjanja še vedno ni jasen, domneva pa se, da je šlo bolj za posledico uporabe drog in morebitne duševne motnje in ne za terorizem.

Leta 2015 je bila rimska Ulica sprave zaprta za promet, delno zaradi povečane nevarnosti skrajnega islamskega terorizma v Evropi, delno pa zaradi varnosti romarjev.

Kljub temu je mestna policija zaradi neljubega dogodka še vedno v visoki pripravljenosti, saj avtomobil, ki je divjal po priljubljenem turističnem območju, spominja na pretekle teroristične napade, v katerih so vozniki zapeljali v množico ljudi na močno obljudenih turističnih točkah po vsej Evropi. Leta 2015 je bila rimska Ulica sprave zaprta za promet, delno zaradi povečane nevarnosti skrajnega islamskega terorizma v Evropi, delno pa zaradi varnosti romarjev, ki so se v jubilejnem letu usmiljenja 2015-2016 v dolgih vrstah čakali za vstop v baziliko. Obenem so z javnih košev za smeti odstranili kovinske posode, tako da je z roba visela le prozorna plastična vrečka, katere vsebina je bila vidna in je bilo mogoče prepoznati morebitna eksplozivna sredstva.

Nalaganje
Nazaj na vrh