Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Stroka enotna: Med prazniki zmanjšajmo število stikov [VIDEO]

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 24. 12. 2021 / 11:38
Oznake: Koronavirus, Zdravje
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.12.2021 / 11:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Stroka enotna: Med prazniki zmanjšajmo število stikov [VIDEO]
FOTO: zajem zaslona/Youtube

Stroka enotna: Med prazniki zmanjšajmo število stikov [VIDEO]

Pred božično-novoletnimi prazniki, ko je pričakovati, da bo prihajalo do več stikov med ljudmi, s katerimi morda nismo v običajnih »mehurčkih«, stroka poziva, da se izogibamo množičnih druženj in zmanjšamo število medsebojnih stikov.

Predstojnica ljubljanske infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc je v izjavi za medije povedala, da si nihče ni niti v sanjah predstavljal, da se pandemija po skoraj dveh letih še ne bo nehala in da sedaj v nekem krču pričakujemo še en dvig števila primerov okužb. Poudarila je, da smo vsi, ne samo zdravstveno osebje, utrujeni in bi si želeli živeti normalno življenje.

Pred uradno izjavo za medije je predsednik Borut Pahor na kliniko za infekcijske bolezni in vročinska stanja v UKC LJ prinesel božične piškote. FOTO: zajem zaslon/Youtube

»Poglejte čez meje«

Predstojnica infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc je v luči širjenja različice omikron, sploh v drugih državah, poudarila, da je sicer trenutno stanje v UKC Ljubljana boljše, hospitaliziranih je manj kot 200 bolnikov, tudi odpustov je vsak dan veliko, a je ob tem posvarila: »Poglejte čez meje in jasno vam bo, kaj nas čaka. Ne bomo ušli omikronu. Če bodo v Italiji dobro prišli skozi, bomo tudi mi,« je povedala in dodala, da je omikron bolj razširjen, kot so pokazale dozdajšnje analize.

 

Logar: Omejitev stikov in cepljenje

Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje in infektologinja Mateja Logar je priporočila svetovalne skupine, ki je predlagala, naj ne bo silvestrovanj na odprtem niti v zaprtih prostorih, utemeljevala zaradi pričakovanega porasta okužb z različico omikron. »Odločevalci so se odločili po drugih interesih in prepričanjih. Prišlo smo do kompromisa, da je potrebno za praznovanje v zaprtih prostorih opraviti test in da mora organizator voditi seznam udeležencev. Na ta način zmanjšamo tveganje, da bi prišel na praznovanje kdo kužen, ni pa to stvar, ki je stoodstotna.« Ob tem je dodala, da sta bistvenega pomena zmanjšanje števila stikov in cepljenje.

Beović: Pomemben tretji odmerek

Kot je veljalo doslej, naj bi bili pred virusom najbolj zaščiteni prebolevniki, ki so obenem še cepljeni, je pojasnila vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović, a je to po njenih besedah veljalo za različico delta, medtem ko je zaščita pri prebolevnikih pri omikronu slabša. Ob tem je dodala, da je treba pri nasvetu za poživitveni odmerek ločevati, kdaj so bile osebe cepljene in kdaj so zbolele. »Če gre za prebolele v letu 2020, ki so bili potem cepljeni spomladi, potem je minilo že toliko časa, da bi bilo dobro narediti poživitveni odmerek. Drugače je, če je bila oseba okužena oziroma cepljena nedavno.« Svetovala je še, naj bo v prihodnjem tednu čim več dela od doma ali kakšen dan dopusta.

Jereb: »Veliko oddiha za nas ne bo«

Po besedah vodje oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike Matjaža Jereba bi razumljivo želeli praznike preživeti v bolj sproščeni obliki. Dejal je, da število covidnih bolnikov pada predvsem na navadnih oddelkih, na intenzivnih pa so na platoju. »Prav veliko oddiha za nas v teh praznikih ne bo. Želimo si, da ne bi bilo dodatnega pritiska za sprejeme. S skrbjo pa gledamo na tedne pred nami, da ne bi število sprejemov strmo naraslo.« Izpostavil je, da je skoraj 90 odstotkov bolnikov na intenzivnih oddelkih necepljenih.


Nalaganje
Nazaj na vrh