Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Strokovna skupina danes o novem semaforju ukrepov

Za vas piše:
Helena Adamič
Objava: 30. 08. 2021 / 07:58
Oznake: Covid, Koronavirus
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.08.2021 / 08:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Strokovna skupina danes o novem semaforju ukrepov
Od danes je tudi v veljavi četrta faza aktivacije bolnišnic. FOTO: Pexels

Strokovna skupina danes o novem semaforju ukrepov

Strokovna skupina bo predvidoma danes odločala o novem semaforju ukrepov, pri čemer naj bi bilo glavno merilo semaforja zasedenost bolniških postelj. Če pa bo število okužb še naprej raslo, bodo predlagali še razširitev pogoja PCT in povečali pogostost testiranja.

Ob 40 % precepljenosti prebivalstva število okužb ni več tako pomembno, je Logarjeva povedala za STA. Je pa v Sloveniji, kot tudi v drugih evropskih državah glavni dejavnik omejeno število bolniških postelj, zato se bo semafor ukrepov prilagajal temu kriteriju. Seveda se bodo ob tem prav tako upoštevali tudi drugi kazalniki.

PCT ohranja družbo odprto

Pod pogojem, da ga bodo dosledno upoštevali tako uporabniki kot ponudniki storitev, bo lahko PCT tisti dejavnik, ki bo ohranjal družbo odprto.

Pomembno je, da se ljudje zavedajo, da sistem PCT ni namenjen omejevanju, ampak temu, da je dejavnost odprta, čeprav bi bila v podobnih pogojih lani ali spomladi že davno zaprta. (Mateja Logar)

Ob poslabšanju epidemiološke slike bo strokovna skupina predlagala tudi razširitev sistema PCT in pogostejše testiranje, tudi za tiste poklice, kjer je to že splošno sprejeta praksa. Dodatne možnosti za ukrepe predstavlja omejitev števila strank v trgovinah in storitveni dejavnosti ali obvezen pogoj PCT, ki pa ne bi veljal ob nakupih v živilskih trgovinah.

Z današnjim dnem

Zaradi naraščanja števila okužb je v veljavi četrta faza aktivacije bolnišnic, kar pomeni, da covid bolnike sprejemajo tudi bolnišnice v Novem mestu, Novi Gorici in Murski Soboti. Ob predložitvi kartice zdravstvenega zavarovanje ali potrdila o vpisu pa lahko v lekarnah komplet s petimi testi za samotestiranje prevzamejo učenci in dijaki.

Nalaganje
Nazaj na vrh