Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Študenti v Mariboru akademsko leto zaključili z zahvalno mašo [FOTO]

Za vas piše:
P. L.
Objava: 13. 06. 2024 / 07:01
Oznake: Maša, Mladi, Škof
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.06.2024 / 09:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Študenti v Mariboru akademsko leto zaključili z zahvalno mašo [FOTO]
FOTO: Žan Seničar

Študenti v Mariboru akademsko leto zaključili z zahvalno mašo [FOTO]

V sredo, 12. junija, so študentje Univerzitetne župnije v Mariboru obhajali zaključno sveto mašo ob koncu akademskega leta. Slovesnost je potekala v mariborski stolnici, v duhu, ki je povezal številne študente in njihove profesorje.

Sveto mašo je ob somaševanju župnijskega upravitelja Primoža Lorbka, patra Janeza Pape in škofijskega tajnika Jureta Sojča daroval mariborski nadškof in metropolit msgr. Alojzij Cvikl. Sveto mašo je s petjem spremljal študentski zbor Vdih, ki deluje v ukviru študentske župnije in ga vodi Nataša Dolenc.

P. Janez Papa, nadškof Alojzij Cvikl in župnijski upravitelj Primož Lorbek. FOTO: Žan Seničar

Zahvala za vse blagoslove in darove

V svojem nagovoru je msgr. Alojzij Cvikl študente spodbudil, naj Gospoda sprejmemo za sopotnika na svoji življenjski poti. Poudaril je pomen prepoznavanja Gospoda v vsakdanjem življenju in nas spodbudil k hvaležnosti za vse darove, ki smo jih prejeli skozi študijsko leto. Nadškof je izpostavil, da je ta zahvalna sveta maša priložnost za zahvalo za vse blagoslove in darove, ki jih je Bog namenil študentom.

Nadškof Cvikl med nagovorom. FOTO: Žan Seničar

Med prepevanjem. FOTO: Žan Seničar

Gospod ne gre na počitnice

Povabil nas je tudi k nadaljnjemu delovanju in izgradnji župnije ter poudaril, da je študentska župnija toliko živa, kolikor jo delajo živo študentje. Čeprav se bližajo počitnice, Gospod ne gre na počitnice, zato je pomembno, da ga študentje ne pozabimo na Gospoda, ampak, nasprotno, vzemimo si čas zanj. Predlagal je, naj se odločimo za duhovne vaje, romanja in naj bomo vsak dan Gospodovi poslanci v svetu.

V Indijo na humanitarno odpravo

Ob koncu svete maše je pastoralna asistentka s. Simona Kovačec predstavila »nov« projekt univerzitetne župnije. Letos se namreč študentje medicinske skupine skupaj z upraviteljem Primožem Lorbkom, s s. Simono in skupino študentov odpravljajo v Indijo na humanitarno odpravo. Poudarila je, kako se je ideja razvijala in dozorela v konkretni projekt.

Zahvala župnijskega upravitelja

Na koncu svete maše se je župnijski upravitelj Primož Lorbek zahvalil vsem navzočim. V svoji zahvalni besedi je citiral sv. Avguština: »Največja povrnitev za prejeto dobroto je hvaležnost.« Poudaril je, kako pomembna je podpora vsakega posameznika za delovanje in rast župnijske skupnosti. Posebno zahvalo je izrekel nadškofu msgr. Alojziju Cviklu za podporo nadškofije za delovanje župnije in tudi za duhovno vodstvo.

Zahvala župnijskega upravitelja Primoža Lorbka nadškofu Cviklu. FOTO: Žan Seničar

»Hvaležni smo dobremu Bogu za vse blagoslove, ki smo jih prejeli tekom leta. On je za vsakogar izmed nas kakor ogenj, ki ga je Gospod poslal Eliju, da bi utrdil vero svojega ljudstva,« je sklenil Lorbek.

Župnijski upravitelj Primož Lorbek. FOTO: Žan Seničar

Ko stolnica postane »župnijska cerkev«

Posebna zahvala je bila namenjena tudi pastoralni asistentki s. Simoni Kovačec. Iskreno se ji zahvaljujemo za ves trud, podporo, predloge, delo in skrb za župnijo ter duhovno rast študentov. Prav tako gre zahvala Stolni župniji v Mariboru za nudenje prostorov in omogočanje, da ob sredah stolnica postane »naša župnijska cerkev«. Hvala tudi voditeljem študentskih domov za resnično lepo sodelovanje ter Zavodu AMS za nudenje telovadnice in možnosti za športne aktivnosti.

Zahvala pastoralni asistentki s. Simoni Kovačec. FOTO: Žan Seničar

Zaključno druženje

Po Primoževi zahvali so se študentje zahvalili še njemu in sestri Simoni za vse dobro, kar storita za študente. Po končani sveti maši je sledil še piknik, kjer so se študentje sproščeno družili, klepetali in uživali v prijetnem vzdušju pozno v noč.

Druženje ob klepetu in dobrotah na mizi. FOTO: Žan Seničar

Zaključna sveta maša je bila tako priložnost za poglobitev vere, izraz hvaležnosti in okrepitev skupnosti. Študentje so s svojo energijo in zavzetostjo dokazali, da je njihova župnija živa in polna duhovne rasti.

Kupi v trgovini

Božje okolje - študentska ponudba
23,10€
Nalaganje
Nazaj na vrh