Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Studio Siposh znova sodeloval v ameriški filmski produkciji [FOTO]

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 12. 06. 2024 / 10:40
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.06.2024 / 12:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Studio Siposh znova sodeloval v ameriški filmski produkciji [FOTO]
David Sipoš med snemanjem prizora zadnje večerje. FOTO: Studio Siposh

Studio Siposh znova sodeloval v ameriški filmski produkciji [FOTO]

Dokumentarni film o čudežu evharistije z naslovom »Jesus Thirsts« - v začetku letošnjega junija so ga predvajali v ameriških kinematografih - vsebuje velik del posnetkov, ki so jih za ameriške producente priskrbeli v slovenskem Studiu Siposh. Za slovenske filmske navdušence je zanimiv tudi plakat, s katerim so film oglaševali po vsem svetu: roke, ki držijo hostijo, so namreč roke slovenskega filmskega producenta Davida Sipoša.

Dokumentarec »Jesus Thirsts: The Miracle of the Eucharist«, ki gledalcu razkriva »preobrazbeno moč evharistije«, smo bralcem že predstavili skozi oči ameriškega producenta Jima Wahlberga, v Studiu Siposh pa so za našo spletno stran predstavili svojo izkušnjo sodelovanja z ameriško filmsko produkcijo.

Roke, ki na oglasnem plakatu za film o čudežu evharistije držijo hostijo, so roke slovenskega filmskega producenta Davida Sipoša. FOTO: Studio Siposh

Kot so zapisali, so veseli in počaščeni, da so lahko sodelovali pri filmu »Jesus Thirsts«. Zanj so posneli najrazličnejše prizore po vsej Sloveniji in celo na Hrvaškem ter v Bosni in Hercegovini.

Od zgodovinskih prizorov so v Studiu Siposh posneli svetopisemske zgodbe nabiranja mane v puščavi in Melkizedeka, ko ga je obiskal Abraham.

Minoriti s Ptuja, šolske sestre iz Medžugorja

Film pod drobnogled postavlja izvor, razvoj in pomen evharistije, zato so tudi njihova snemanja potekala v takšnem vrstnem redu: začeli so snemanje prizorov o tem, kako nastane oltarno vino in od kod pridejo hostije. Posneli so intervjuje in delo minoritov v vinogradu pri Ptuju ter izdelovanje hostij šolskih sester v Medžugorju. Od zgodovinskih prizorov so posneli svetopisemske zgodbe nabiranja mane v puščavi in Melkizedeka, ko ga je obiskal Abraham. Primerno prizorišče za snemanje tega prizora so našli v istrski pustinji, takoj za mejo v hrvaški Istri.

Prizor nabiranja mane v puščavi oz. v »istrski pustinji«. FOTO: Studio Siposh

Nadaljevali so s prizori judovske pashe ter seveda najpomembnejšim elementom - zadnjo večerjo in Kristusovim darovanjem na križu. Kot pojasnjujejo, so v Studiu Siposh kadre zadnje večerje za potrebe tujih dokumentarnih filmov pravzaprav snemali že drugič. Izkušnjo takole opisujejo: »Kljub temu, da so vse to samo snemanja, nas vsakič znova presune, ko vidimo, kako igralec lomi kruh, izgovarja besede in deli hrano z drugimi. Na snemanju je prisotno spoštovanje vseh sodelujočih in igralci so vedno veseli, da lahko sodelujejo pri nečem tako pomembnem.«

V slovenskem filmskem studiu so posneli tudi prizora evharističnih čudežev, ki sta se zgodila v Lancianu in Sokolki.

»Svojevrsten izziv«

V slovenskem filmskem studiu so posneli tudi prizora evharističnih čudežev, ki sta se zgodila v Lancianu in Sokolki. Po njihovih besedah je spreminjanje hostije v meso na kameri »svojevrsten izziv, ki smo ga do zdaj že dobro usvojili«. Evharistije pa seveda ni brez Najsvetejšega: posneli so mnogo kadrov evharističnega češčenja in seveda svete maše.

Pri snemanju prizora svete maše je sodeloval slovenski frančiškan br. Miran Špelič. FOTO: Studio Siposh

Film »Jesus Thirsts: The Miracle of the Eucharist« je torej cel prepreden s kadri Studia Siposh in slovenskim prispevkom. Kot so še zapisali, so imeli priložnost fotografirati tudi hostijo za uradni plakat filma: roke, ki držijo hostijo, so roke našega filmskega producenta Davida Sipoša.

Sodelovanje z Američani že pri filmu o sv. Jožefu

Tokratno sodelovanje z ameriškimi kolegi za Studio Siposh ni prvo: decembra 2021 so Kolumbovi vitezi ob sklepu leta sv. Jožefa v brezplačen ogled ponudili navdihujoč film o sv. Jožefu z naslovom Sveti Jožef: naš duhovni oče, pri katerem so prav tako sodelovali slovenski filmski ustvarjalci. Studio Siposh je tudi za film o sv. Jožefu priskrbel igrane prizore s slovenskimi igralci, gledalci pa so med drugim lahko občudovali lepoto ljubljanskega svetišča sv. Jožefa.

Prizor iz filma o svetem Jožefu, pri katerem je prav tako sodeloval Studio Siposh. FOTO: Studio Siposh

Slovenski filmski ustvarjalci pod vodstvom režiserja Davida Sipoša so za film posneli tudi igrane prizore iz življenja sv. Jožefa, v katerih so nastopili Jan Šavli, Barbara Požinel, Nace Grom in Gašper Stojc.

Nalaganje
Nazaj na vrh