Zapri
Iskanje

Sv. Hieronim, ljubitelj Svetega pisma

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 22. 01. 2021 / 09:09
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.01.2021 / 10:58
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Sv. Hieronim, ljubitelj Svetega pisma

Sv. Hieronim, ljubitelj Svetega pisma
»Skoraj vsak dan grem po Hieronimovi ulici,« pravi dr. Rafko Valenčič.

Caravaggio: Sv. Hieronim, 1607/08, cerkev sv. Janeza Krstnika, La Valletta, Malta. FOTO: Arhiv Družine.


V teh dneh je Ljubljana dobila Hieronimovo ulico. Mestni svet MOL je namreč 18. januarja 2021 sprejel predlog, po katerem bo del sedanje Emonske ulice od križišča s Zoisovo cesto do Trga francoske revolucije med parkiriščem NUK II in Križankami odslej nosil ime Hieronimova ulica.

Za kratek komentar o tem dogodku smo prosili dr. Rafka Valenčiča: »Zelo sem vesel, da je Ljubljana dobila Hieronimovo ulico. To je zelo velik dogodek. Skoraj vsak dan grem po Hieronimovi ulici, zdaj s čisto posebnim razpoloženjem. Čeravno je ulica zelo kratka, ne bo nikogar napadala, nič ne bo treba spremeniti, ampak samo narediti napise in obuditi zavest, da je tu hodil Hieronim. Lahko vam povem še, da je z velikim veseljem sprejel to novico tudi koprski škof Jurij Bizjak, saj je lansko leto škofija Koper dobila sv. Hieronima kot prvega zavetnika.«

Dr. Valenčič upa, da bo v Ljubljani v bližnji prihodnosti stal tudi kakšen primeren kip, oznanilo, da je bil tu Hieronim, ki je bil ljubitelj knjige vseh knjig – Svetega pisma.

Sveti Hieronim je zelo pomemben za Slovence in tudi širše. »Pomemben je zato, ker je eden izmed štirih zahodnih cerkvenih očetov, gotovo izmed njih tudi največkrat upodobljen v slikarstvu in kiparstvu, ker je bil nekako tako ljudski in se je ukvarjal z neposrednim krščanstvom svojega časa. Poimenovanje ulice ovrednoti Hieronima kot cerkvenega očeta in kot predhodnika kulture na naših tleh,« pravi Rafko Valenčič.


Dr. Rafko Valenčič. FOTO: Tatjana Splichal.

Sveti Hieronim (347–420) je najbolj znan po svojem prevodu Svetega pisma v latinščino in po duhovnih pismih, ki jih je pisal svojim sodobnikom, tudi nekaterim v tedanji Emoni. Rafko Valenčič in drugi raziskovalci Hieronimov rojstni kraj (Stridon) postavljajo nekje med Oglej in Emono. Več o tem piše dr. Valenčič v knjigi z naslovom Sveti Hieronim – mož s Krasa.


Preberite še:
- Sveti Hieronim – mož s Krasa [KNJIGA]
- Hieronimova ulica v »njegovi« Ljubljani
- O življenju sv. Hieronima
- »Naš Hieronim«
- Razglasitev sv. Hieronima za glavnega zavetnika koprske škofije
- Papežev poklon sv. Hieronimu

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh