Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Svarilo psihiatra: digitalni mediji so »strup« za otroke

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 14. 10. 2014 / 08:02
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Svarilo psihiatra: digitalni mediji so »strup« za otroke

Svarilo psihiatra: digitalni mediji so »strup« za otroke

Internet in računalnik negativno vplivata na razvoj možganov pri mladih.

Nemški psihiater Manfred Spitzer opozarja pred tveganji digitalnih medijev za odraščajoče otroke in mladostnike. Internet in računalnik negativno vplivata na razvoj možganov pri mladih, je v pogovoru za cerkveni časnik Sonntag na Avstrijskem Koroškem pojasnil vodja Psihiatrične univerzitetne klinike v nemškem Ulmu. Kot zatrjuje izkušeni strokovnjak, »moramo naše otroke zaščititi pred digitalnimi mediji. Sleherna doza pomeni strup, zato je toliko bolje, če je čim manjša«.



Spitzer je svoje ugotovitve, ki jih nekateri izvedenci sicer ostro kritizirajo, predstavil že v več knjigah, glede novih spoznanj pa se sklicuje na dognanja možganskih raziskav in psihologije. Možgani so primerljivi z mišico, ki raste in se krepi ob redni uporabi. Digitalni mediji človeku odvzamejo miselno delo.

V vrtcih in osnovnih šolah zato »računalniki in tablice nimajo kaj početi«, je prepričan nemški psihiater, pa tudi za kasnejše izobraževanje na srednješolski in visokošolski ravni ti povzročajo »več škode kot koristi«: »Številne obsežne raziskave so pokazale, da računalnik v šoli učenja in ocen ne izboljša, ampak vodi v večjo nepozornost učencev.«

V pogovoru za »Nedeljo« je Spitzer opozoril tudi na velik pomen vseživljenjske duhovne dejavnosti v boju proti dementnim obolenjem v starosti. Simptomi demence se dosti kasneje kažejo pri ljudeh, ki so se v življenju učili tujega jezika in ga tudi redno uporabljali.

Za zdravje ljudi pa ni nič boljšega kot družbeni stiki. »Osamljenost je za človeka na dolgi rok smrtno nevarna«, je pojasnil Spitzer, medtem ko skupnost nasprotno zmanjšuje raven stresa. Učinek, ki je na podoben način najverjetneje odgovoren tudi za pozitivno delovanje vere in živega odnosa z Bogom pri oceni predvidene življenjske dobe: »Verni ljudje povprečno živijo sedem let dlje.«

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine (T. S.)

Kupi v trgovini

Za Cerkev služenja in uboštva
Duhovna rast
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh