Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveta dežela: kristjani prosijo za spoštovanje pravic, ne zaščito

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 28. 07. 2023 / 09:45
Oznake: Cerkev, Nemiri, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.07.2023 / 10:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sveta dežela: kristjani prosijo za spoštovanje pravic, ne zaščito
Latinski patriarh v Jeruzalemu, Pierbattista Pizzaballa, med procesijo v Jeruzalemu. FOTO: Vatican Media

Sveta dežela: kristjani prosijo za spoštovanje pravic, ne zaščito

Latinski patriarh v Jeruzalemu je zaskrbljen zaradi stopnjevanja groženj in ustrahovanja krščanske skupnosti v Sveti deželi.

Cerkveni dostojanstvenik v pogovoru za spletni portal Vatican News razčlenjuje problem, obenem pa poudarja, da večina državljanov takšnega ozračja ne podpira: »Nočemo zaščite, želimo spoštovanje pravic, želimo živeti kot svobodni državljani v demokratični državi.«

»Žal je res, da v zadnjem času opažamo porast napadov,« je v pogovoru potrdil italijanski frančiškan, ki že več let deluje v Sveti deželi. Nikakor ni nič novega, da so kristjani deležni verbalnih in fizičnih napadov ali da mimoidoči vanje pljuvajo. »Toda eksponentno naraščanje teh pojavov, predvsem v starem mestnem jedru Jeruzalema, je zaskrbljujoče, in to vprašanje skrbi tako krščansko skupnost kot izraelske oblasti, ki pravijo, da delajo vse, kar je v njihovi moči, da bi to preprečile - toda zaenkrat žal brez večjega uspeha,« je povedal patriarh.

Latinski patriarh v Jeruzalemu in novoimenovani kardinal Pierbattista Pizzaballa. FOTO: Vatican Media

Vsekakor je naloga državnih oblasti, pa naj bodo izraelske ali palestinske, »da zagotavljajo vse stvarnosti države, ne glede na njihovo versko, kulturno, etnično ali drugo pripadnost«. Toda kontekst, ki podpira to stopnjevanje preganjanja, je večplasten, poudarja Pizzaballa: »Velika večina izraelskega judovskega prebivalstva, vključno z duhovniki, nima nič s tem,« poudarja. 

V državi vlada splošno ozračje nasilja, ki smo mu bili priča tako v izraelski kot v palestinski družbi.

V zadnjih mesecih vedno več rabinov obsoja tovrstno nasilje. So pa tudi takšni, ki jih zavestno spodbujajo, poleg »nove generacije naseljencev« in drugih, ki »niso vajeni soočanja s stvarnostjo, ki ni njihova«: »V državi vlada splošno ozračje nasilja, ki smo mu bili priča tako v izraelski kot v palestinski družbi. Torej ta splošna kultura polarizacije vpliva tudi na vse to,« je patriarhova diagnoza. Državo trenutno delijo obsežni protesti proti sporni vladni reformi tamkajšnjega pravosodja.

Patriarh Pizzaballa sicer ne verjame, da so kristjani dejavna tarča vlade, kljub temu pa priznava, da trenutne politične razmere prispevajo k poslabšanju ozračja. Vse pogostejše napade na kristjane vidi kot »nekakšno spremljevalno škodo«: »Res pa je tudi, da je ta vlada ustvarila zelo napeto ozračje v državi in pogosto se govori o 'judovski nadvladi' …«

Spremljevalna škoda: nasilje nad manjšinami

To bi lahko imelo vsaj posreden vpliv, poudarja frančiškan, ki je precej zaskrbljen, da porast napadov povzroča razdraženost in napetost tudi v sami krščanski skupnosti. Obstaja delni vtis, da verski voditelji, tako kot oblasti, ne storijo dovolj, da bi preprečili napade. Kristjani so v tesnem stiku s policijo, ki je tudi sama pod pritiskom medijske pozornosti do pojava, »kar je v tem smislu pozitivno«: »Na voljo so prvi rezultati v smislu, da so nekateri ljudje prijeti in privedeni pred sodišče, vendar je treba še veliko narediti.«

Patriarh Pizzaballa pozdravlja vernike. FOTO: Vatican Media

Pojav morda ni visoko na vladnem seznamu prednostnih nalog, toda predsednik države Izrael je »zelo dejaven« in javno »zelo jasno govori proti trenutnemu dogajanju,« priznava Pizzaballa, ki v tem kontekstu in glede na položaj kristjanov v Iraku in Siriji pod terorističnim režimom Islamske države ne želi govoriti o »preganjanju«. Prav tako malo je govora o večji zaščiti krščanskih krajev: »Ne želimo zaščite, hočemo zagotovila, hočemo pravice: želimo živeti kot svobodni državljani v demokratični državi.«

Razmere dajejo tudi razloge za upanje, saj so povzročile »močne odzive«, predvsem na različnih področjih izraelske družbe, tudi verske.

Razmere pa dajejo tudi razloge za upanje, saj so povzročile »močne odzive«, predvsem na različnih področjih izraelske družbe, tudi verske: »In verjamem, da bo to zavedanje problema v izraelski družbi čez čas obrodilo sadove,« je prepričan jeruzalemski patriarh in novoimenovani kardinal.

Nalaganje
Nazaj na vrh