Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveta dežela: neznanci podrli železni križ z oltarja v Tabgi

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 23. 08. 2021 / 14:25
Oznake: Družba, Religija, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.08.2021 / 14:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sveta dežela: neznanci podrli železni križ z oltarja v Tabgi
Križ je bil dobro pritrjen na bazaltno ploščo oltarja, zato je moral tisti, ki ga je odstranil, uporabiti veliko sile FOTO: Vatican Media

Sveta dežela: neznanci podrli železni križ z oltarja v Tabgi

Pri benediktinskem samostanu v Tabgi, ki leži na severozahodni obali Tiberijskega jezera, so neznanci v noči na 19. avgust z zunanjega kamnitega oltarja na prostem odstranili križ iz kovanega železa.

Vandalizem je po navedbah Radia Vatikan naslednje jutro odkril eden od menihov iz samostana, ki ga vodijo nemški benediktinci. Lastnik zemljišča, kjer je prišlo do vandalizma, je nemško združenje za Sveto deželo, ki že poldrugo stoletje povezuje nemške katoličane s svetimi kraji in je o neljubem dogodku tudi poročalo.

Križ je bil dobro pritrjen na kamen, torej ne gre za slučaj

Po navedbah krajevnih medijev je bil križ dobro pritrjen na bazaltno ploščo oltarja, zato je moral tisti, ki ga je odstranil, uporabiti veliko sile. Prišel je z obrežja jezera ali morda s čolnom z jezera, zaradi dinamike dejanja pa je gotovo, da ni šlo za nesrečo, temveč za namerno izzivanje.

Območja ne nadzirajo varnostne kamere

O dogodku je bila takoj obveščena izraelska policija, toda žal kamere, ki nadzirajo območje samostana, niso mogle posneti dogajanja. Čeprav je oltar v bližini drugih romarskih krajev ob jezeru, ni vključen v nadzorni sistem strukture.

FOTO: Vatican Media

Ordinariji Svete dežele odločno obsojajo vandalizem

Tiskovni predstavnik katoliških ordinarijev Svete dežele, Wadie Abunassar, je dogodek obsodil kot »sovražno dejanje, za katerega se zdi, da so ga zagrešili ljudje, ki sovražijo križ. Policijo pozivamo, naj resno razišče in odgovorne privede pred sodišče.« Abunassar je izrazil sum, da so storilci vandalizma s čolnom prišli na samostansko posestvo ter da so »nameravali križ odnesti in ga skriti«.

Vzgoja za spoštovanje simbolov drugih veroizpovedi

»Prav tako pozivamo vse pristojne in odgovorne organe, vključno z državnimi, izobraževalnimi in verskimi predstavniki, naj se zavzamejo za vzgojo vseh za spoštovanje simbolov in verskih prepričanj drugih. Molimo, da bi Bog razsvetlil misli tistih, ki sovražijo, in jih usmeril na pot ljubezni in spoštovanja do vseh njegovih stvaritev,« je še zapisano v izjavi.

 Cerkev pomnožitve kruha in rib ob Tiberijskem jezeru, kjer je 2015 bil podtaknjen požar FOTO: Vatican Media

Požar v cerkvi pomnožitve kruha 2015

V Tabgi stoji tudi cerkev Petrovega primata in cerkev Pomnožitve kruha, ki spominja na Jezusovo pomnožitev kruha in rib. V cerkvi, ki je prav tako v lasti nemških benediktincev, je zagorelo v noči na 18. junij 2015. Požar je povzročil veliko škodo na stavbi, vandali pa so na stenah pustili napis v hebrejščini, ki je obsojal »češčenje malikov«. Preiskava je po mesecu dni pripeljala do aretacije dveh mladih Judov, povezanih z ultranacionalističnim gibanjem, imenovanim Mladi s hribov, ki deluje od leta 2013 in je izrazito protikrščansko usmerjeno. Eden od osumljencev, takrat star 20 let, je bil na koncu sojenja leta 2017 spoznan za krivega, drugi obtoženi pa je bil oproščen.

Kupi v trgovini

Idejni spopad
Filozofija in esejistika
1,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh