Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti oče o judih in migrantih

Objava: 18. 01. 2010 / 09:38
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:04
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sveti oče o judih in migrantih

Papež je pred molitvijo angelovega češčenja spregovoril o svojem obisku rimske sinagoge kot o novem koraku na poti sloge in prijateljstva med katoličani in judi

Papež Benedikt XVI. je v včerajšnjem nagovoru pred molitvijo angelovega češčenja spregovoril o svojem obisku rimske sinagoge ter ga označil za nov korak na poti sloge in prijateljstva med katoličani in judi. Pozval je tudi k zaščiti mladoletnih migrantov in beguncev ter k molitvi za krščansko edinost.

Kot je dejal sveti oče, je bil njegov včerajšnji obisk rimske sinagoge namenjen srečanju z judovsko skupnostjo v Rimu, prav tako pa je želel narediti nov korak na poti sloge in prijateljstva med katoličani in judi. Kljub težavam in oviram med verniki obeh religij je po papeževih besedah zaznati veliko spoštovanja in medsebojni dialog, kar pričuje o zrelih odnosih in medsebojnem prizadevanju za vrednotenje tistega, kar obe religiji povezuje, in to je po papeževih besedah najprej vera v enega Boga, nato pa varstvo življenja in družine ter prizadevanje za družbeno pravičnost in mir.

Papež je v nagovoru spregovoril tudi o včerajšnjem svetovnem dnevu migrantov in beguncev in dejal, da Cerkev stalno stoji ob strani preseljenim osebam in beguncem ter pri tem spomnil na blaženega škofa Giovannija Battisto Scalabrinija in sveto Francesco Cabrini. Izpostavil je svojo letošnjo poslanico, s katero je pozornost usmeril na mladoletne migrante in begunce. Jezus Kristus, ki je tudi sam doživel begunstvo, svoje učence uči, naj otroke sprejmejo z velikim spoštovanjem in ljubeznijo, je dejal papež. Tudi na otroka, ne glede na narodnost in barvo kože, je treba vedno najprej gledati kot na osebo in Božjo podobo, ga varovati pred vsakim zapostavljanjem in izkoriščanjem. Papež je poudaril, da je mladoletnikom, ki se znajdejo v tuji deželi, potrebno pomagati na področju zakonske zaščite ter jih spremljati v številnih težavah, s katerimi se soočajo. Benedikt XVI. je posebej spodbudil krščanske skupnosti in organizacije k nadaljnemu delu z mladoletnimi begunci in migranti ter prav tako vse pozval k ohranjanju vzgojne in kulturne rahločutnosti, in sicer v skladu z evangelijskim duhom.

Sveti oče je prav tako spomnil na molitveno osmino za edinost kristjanov, ki bo pod geslom ‘Vi ste priče teh reči’ (Lk 24,48) potekala od 18. do 25. januarja. Kot je dejal, molitvena osmina za kristjane pomeni čas, primeren za poživitev ekumenskega duha, za srečevanja, spoznavanja, skupno molitev in razmišljanje. Naše oznanjevanje Kristusovega evangelija, je dejal papež, bo toliko bolj verodostojno in učinkovito, kolikor bolj bomo kot bratje povezani v njegovi ljubezni. Pri tem je sveti oče vse župnije, verske skupnosti, združenja in cerkvena gibanja povabil k molitvi za polno edinost kristjanov.

Benedikt XVI. je po molitvi angelovega češčenja besede namenil tudi prebivalcem Haitija, ki jih je ta teden prizadel močan potres ter vsem zagotovil svoje molitve. Spomnil je na haitskega nadškofa in številne duhovnike, posvečene osebe in bogoslovce, ki so v potresu izgubili življenje, ter vse dobrodelne organizacije spodbudil v njihovem prizadevanju za pomoč prizadeti državi.

Poročilo smo povzeli po vatikanskem radiu.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh