Zapri
Iskanje

Sveto leto v Rimu: milijoni za infrastrukturne projekte

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 20. 05. 2022 / 09:39
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.05.2022 / 09:45
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Sveto leto v Rimu: milijoni za infrastrukturne projekte

Sveto leto v Rimu: milijoni za infrastrukturne projekte
Trg in bazilika sv. Petra v Vatikanu. FOTO: Tatjana Splichal
Mesto Rim za sveto leto 2025 načrtuje ambiciozne in drage infrastrukturne projekte: po navedbah italijanskega časnika Il Messaggero je bilo v te namene skupno predvidenih okoli 650 milijonov evrov izrednih sredstev.

Prvi razpisi in projekti bodo objavljeni letos, delno s skrajšanimi roki za prijavo, poroča avstrijski Kathpress. V načrtu so obnove cerkva in romarskih poti, urejajo pa tudi novo podzemno parkirišče, območje za pešce in podzemno železnico okoli bazilike svetega Petra ter sosednjega okrožja.

95 milijonov evrov je namenjenih samo za popravilo neštetih lukenj na mestnih cestah in ulicah.

Projekti so na razširjenem seznamu, ki je bil predložen predsedniku vlade Mariu Draghiju. Po podatkih omenjenega časnika je na seznamu skupno 29 projektov, za katere bo šla polovica od 1,4 milijarde evrov, ki jih je italijanska država namenila za sveto leto. 95 milijonov evrov je namenjenih samo za popravilo neštetih lukenj na mestnih cestah in ulicah.

Hitre tramvajske povezave še ne bo

Hitre tramvajske povezave za romarje v svetem letu še ne bo: načrtovana železniška proga od glavne rimske železniške postaje do Vatikana bo verjetno dokončana šele leto dni po jubileju. Razlogi so zamude pri projektiranju proge in razpis za izvedbo tramvajske proge, ki še ni bil objavljen.

V Rimu pričakujejo, da bo dogodke v svetem letu obiskalo okoli 45 milijonov romarjev in turistov.

Gradbena dela bi se lahko najprej začela marca 2023, so poročali italijanski mediji, ki se sklicujejo na izjave predstavnikov mesta in prevoznih podjetij, vendar zaenkrat še vedno preučujejo različne možnosti, da bi bila dela pravočasno zaključena ob jubilejnem letu.

Osem kilometrov dolga proga Termini-Vatikan-Aurelio naj bi obiskovalce svetega leta hitro in enostavno pripeljala od glavne rimske železniške postaje do bazilike sv. Petra. Načrtovanih je 22 tramvajev, ki naj bi dnevno prepeljali do 90.000 potnikov. V Rimu pričakujejo, da bo dogodke v svetem letu obiskalo okoli 45 milijonov romarjev in turistov.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh