Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Svetopisemska razstava in mini maraton [FOTO]

Za vas piše:
Helena Merkač
Objava: 25. 01. 2024 / 05:58
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.01.2024 / 06:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Svetopisemska razstava in mini maraton [FOTO]
Višek nedeljskega škofijskega slavja na Ravnah pa je bil skupen ogled svetopisemske razstave. FOTO: Marija Prikeržnik

Svetopisemska razstava in mini maraton [FOTO]

Nadškofija Maribor je letošnje slavje ob nedelji Božje besede 21. januarja zaupala Župniji Ravne na Koroškem oziroma njeni katehistinji Mariji Prikeržnik, dipl. teol., ki se je odločila dan »matere vseh knjig« počastiti z vsakoletnim mini svetopisemskim maratonom in svetopisemsko razstavo. Ob podpori domačih duhovnikov Edvarda Vajda in Alojza Beka ter biblične skupine sta bila oba svetopisemska dneva zagotovo vredna nadškofijske razsežnosti.

Mladi z ducatom Svetih pisem, ki so jih prinesli pred oltar. FOTO: Marija Prikeržnik

Sobota je še bila nekoliko le župnijsko obarvana, saj so bralci beril in člani biblične skupine, ki ima na Ravnah že 30-letno tradicijo, od 14. do 18. ure na 10. mini svetopisemskem maratonu brali Božjo besedo iz Matejevega evangelija. Prav tako se je po večerni sveti maši svetopisemskim odlomkom posvetila tudi mladinska veroučna skupina.

Mašo je daroval mariborski nadškof msgr. Alojzij Cvikl. FOTO: Marija Prikeržnik

Škofijsko dimenzijo je ravenskima bibličnima dnevoma dodala predvsem maša, ki jo je v nedeljo ob 10. uri v župnijski cerkvi sv. Egidija daroval mariborski nadškof msgr. Alojzij Cvikl, s sodelovanjem pa pod mentorstvom katehistinj Marije Prikeržnik in Rozalije Dvoršek ter še drugih oplemenitili otroci in mladi. Slovesen, a hkrati sproščen škofov nagovor, v katerem se je z vprašanji obračal na zbrane, je skupaj z ducatom Svetih pisem, ki so jih na začetku maše župljani prinesli pred oltar, v zbranih prebudil zavest o pomenu Svetega pisma in zbudil »žejo« po njem. 

Ob koncu slovesnosti so veroučenci vsem podarili kot mandalo pobarvano papirnato srce s svetopisemskim citatom. FOTO: Marija Prikeržnik

Rekel je namreč, da je Sveto pismo kot vrč, iz katerega si točimo in pijemo, da si pogasimo žejo, a za to ga moramo imeti stalno pri roki, ne tako, kot je bilo pri neki družini, kjer je predlagal, da bi namesto molitve pred večerjo prebrali odlomek iz Sv. pisma, a knjige v hiši niso našli. Svetega pisma torej ne smemo »izgubiti«, je poudaril nadškof. Čeprav je sam v 2. letniku gimnazije izgubil vero, ni »izgubil Svetega pisma« in je zato ostal veren. 

Vodeni ogled po razstavi Svetih pisem je imel dr. Samo Skralovnik. FOTO: Marija Prikeržnik

Skladno s sporočilom nedelje Božje besede in ekumenske osmine so ob koncu slovesnosti veroučenci vsem podarili kot mandalo pobarvano papirnato srce s svetopisemskim citatom, paroh Srbske pravoslavne cerkvene občine v Mariboru, s katero ravenska župnija že tradicionalno vzorno sodeluje, saj pravoslavnim bratom za njihove namene odstopa cerkvico sv. Antona, je pozdravil zbrane.

Ravenska župnija že tradicionalno vzorno sodeluje s Srbsko pravoslavno cerkveno občino v Mariboru, saj pravoslavnim bratom za njihove namene odstopa cerkvico sv. Antona. FOTO: Marija Prikeržnik

Višek nedeljskega škofijskega slavja na Ravnah pa je bil nato skupen ogled svetopisemske razstave, ki jo je pripravila domača biblična skupina z voditeljico Prikeržnikovo, slavistkama Anico Ovnič in Heleno Merkač ter še drugimi pomočniki, tudi škofovim asistentom mag. Juretom Sojčem, obsegala pa je Sveta pisma iz ravenske župnijske in mariborske Teološke knjižnice ter manjše panojske slike iz njene biblične arheološke zbirke in svetopisemske predmete iz zasebne zbirke biblicista dr. Sama Skralovnika

Paroh Srbske pravoslavne cerkvene občine v Mariboru je pozdravil zbrane. FOTO: Marija Prikeržnik

Skupno je bilo razstavljenih čez 70 biblij po sklopih glavni slovenski prevodi, starejše, novejše in večjezične izdaje, primeri v drugih jezikih ter za otroke in mladino. Njihove razporeditve po mizah so dopolnjevali svetopisemski predmeti (npr. rog, molitveni šal, sedmeroramni svečnik …), panojske slike arheoloških predmetov pa so prikazovale opeko s tekstom v klinopisu, steklo, pečatnik … Razstavljeno so lepo dopolnjevali tudi jubilejna znamka Pošte Slovenije in ročno napisani svetopisemski citati.

Nadškof Alojzij Cvikl je z nagovorom v zbranih prebudil zavest o pomenu Svetega pisma in zbudil »žejo« po njem. FOTO: Marija Prikeržnik

Da je bila ideja o razstavi Svetih pisem ob nedelji Božje besede odlična, sta potrdila tudi dr. Samo Skralovnik, ki je imel v nedeljo vodeni ogled po njej, in s. Snežna Večko, ki si jo je kot domačinka tudi prišla ogledat. Organizatorje pa je razveselilo tudi zanimanje veroučencev, župnijskih skupin in ravenske gimnazije, ki je na ogled pripeljala kar nekaj svojih razredov.

Mašo so s sodelovanjem oplemenitili otroci in mladi. FOTO: Marija Prikeržnik

Vikend v Župniji Ravne, namenjen »knjigi knjig« in edinosti kristjanov, je vsekakor upravičil nadškofijsko zaupanje.

Nalaganje
Nazaj na vrh