Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ob dnevu človekovih pravic srečanje Pahorja in Svetine

Za vas piše:
T. M.
Objava: 10. 12. 2021 / 09:36
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.12.2021 / 13:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ob dnevu človekovih pravic srečanje Pahorja in Svetine
Predsednik republike Slovenije Borut Pahor in varuh človekovih pravic Peter Svetina. FOTO: Tamino Petelinšek/STA.

Ob dnevu človekovih pravic srečanje Pahorja in Svetine

Dne 10. decembra obeležujemo svetovni dan človekovih pravic, s katerim praznujemo obletnico podpisa Splošne deklaracije o človekovih pravicah z leta 1948.

Letošnja tema ob praznovanju se nanaša na enakost in 1. člen deklaracije, ki se glasi »vsi ljudje se rodijo svobodni ter imajo enako dostojanstvo in pravice,« so zapisali na spletni strani Združenih narodov. 

Načeli enakosti in nediskriminacije sta v središču človekovih pravic.

Enakost ima namreč moč, da »pomaga k odpravi revščine, mladim lahko ponudi enake priložnosti po vsem svetu, obenem spodbuja pravice do zdravega okolja, nenazadnje pomaga odpraviti temeljne vzroke konfliktov in kriz, kot je tudi epidemija koronavirusa.«

Predsednik republike Borut Pahor je ob dnevu človekovih pravic sprejel varuha človekovih pravic Petra Svetino.

Imam pravico vživeti se v svoj problem, a imam tudi dolžnost, da se vživim v problem drugega in da tako skupaj premagamo to krizo. To nam bo vrnilo normalno, običajno življenje, utemeljeno na številnih pravicah in svoboščinah, to pa je prav zares želja vseh. Ta cilj nas povezuje, razumeti moramo le, da zmagamo le skupaj. To modrost zdaj potrebujemo. (Borut Pahor) 

Varuh človekovih pravic v Sloveniji Peter Svetina je v poslanici poudaril pomen osebne odgovornosti. V obdobju zaostrenih pandemičnih razmer, ko se soočamo z grožnjo zloma zdravstvenega sistema in smo soočeni s podatki, da je več ljudi umrlo, kot se jih je rodilo, bi morali po njegovih besedah ukrepati odločneje, vsak na svojem področju delovanja.

»V človeški naravi je, da ljudje stopimo skupaj, kadar smo soočeni z nevarnostmi.« FOTO: Tamino Petelinšek/STA.

Svetina je izpostavil še, da je nesebična zaščita dostojanstva sočloveka naša dolžnost in pot, ki jo moramo izbrati, če želimo kot družba okrevati. K temu pa lahko po njegovem mnenju prispeva vsak, in sicer s cepljenjem, testiranjem, omejevanjem družbenih stikov, spoštljivo komunikacijo, nenapadanjem drugače mislečih itd.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je v imenu Evropske unije ob dnevu človekovih pravic zapisal, da je letošnja tema še posebej pomembna, saj pandemija in njene družbeno-ekonomske posledice vse bolj negativno vplivajo na človekove pravice, demokracijo in pravno državo, pa tudi na civilno družbo. 

Vlaganje v človekove pravice, demokracijo, pravno državo in civilno družbo je bistveno za ustvarjanje boljše družbe za sedanje in prihodnje generacije.


Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh