Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Svetovni dan Downovega sindroma: gremo lovit dinozavre?

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 21. 03. 2023 / 07:00
Oznake: Knjiga, Svet, Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.03.2023 / 18:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Svetovni dan Downovega sindroma: gremo lovit dinozavre?
Pisatelj Giacomo Mazzariol s svojim bratcem Giovannijem. FOTO: Forbes.it

Svetovni dan Downovega sindroma: gremo lovit dinozavre?

Danes obeležujemo svetovni dan Downovega sindroma. V Sloveniji je pred kratkim izšla nova mladinska knjiga, ki jo je po resničnih dogodkih zapisal mlad Italijan, ki ima brata z Downovim sindromom. Knjiga Moj brat lovi dinozavre bralcem na duhovit način približa življenje družine, v kateri se rodi poseben otrok.

Nekateri na današnji dan obujejo različni nogavici, ki ljudi opozarjata, da smo si med seboj različni; imamo svoje potrebe, nekateri med nami pa imajo zaradi različnih razlogov tudi posebne potrebe. Mednje sodijo posamezniki z Downovim sindromom, saj dodaten kromosom v njihovih telesnih celicah vpliva na njihov duševni in telesni razvoj. Ta dan obeležujejo v številnih državah po svetu in že vrsto let se jim pridružuje tudi Slovenija. Svetovni dan Downovega sindroma je zato odlična priložnost za ozaveščanje javnosti, da med nami živijo ljudje, ki imajo posebne potrebe in jih je potrebno razumeti in jim pomagati. 

Knjiga: Moj brat lovi dinozavre

Pred kratkim je med drugim izšla knjiga mladega italijanskega avtorja Giacoma Mazzariola z naslovom Moj brat lovi dinozavre, ki bralcu pomaga odpreti vrata v pogosto zelo neznano in zasmehovano resničnost: raznolikost. Knjiga v jasnem in tekočem slogu obravnava zapleteno vprašanje Downovega sindroma na lahkoten način. 

Naslovnica. FOTO: Zajem zaslona 

Roman, ki uči drugačnosti   

Avtor knjige ima poseben izziv. Sprva je zelo navdušen, ko izve, da je njegova mama noseča s še enim fantkom, saj to pomeni uravnoteženost spolov v družini z dvema sestrama. Ko pa ugotovi, da je mali Giovanni drugačen, da ima dodaten kromosom, se protagonist začne spopadati z osebnimi ovirami. Mlajšega brata doživlja kot razočaranje in nekoga, ki ga Giacomo vztrajno skriva pred prijatelji.  

Zgodbo pripoveduje na doživet način: v nekem trenutku bo bralec jokal, v naslednjem pa se bo smejal na ves glas. 

Toda počasi in zanesljivo Giacomo začne razumeti vse lekcije, ki mu jih predaja posebni brat: lekcije o ljubezni in o tem, kaj je v življenju resnično pomembno. Mladi avtor nam predstavlja pravo družino, močno zvezo, ki se ne ustavi pred težavami, ki ji je nasmeh najboljše orožje in se ne boji biti drugačna. 

Giacomo s svojim preprostim in neposrednim slogom razkrije del sebe, ki ga ni tako enostavno deliti z drugimi. Knjigo so prodali v več kot 300 tisoč izvodih, prevedena je v številne tuje jezike, po njej pa so posneli tudi film z istim naslovom. Vabljeni k branju!


Nalaganje
Nazaj na vrh