Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Aktivistka z Downovim sindromom med 100 najvplivnejšimi ženskami leta 2022

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 13. 12. 2022 / 12:02
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 13.12.2022 / 18:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Aktivistka z Downovim sindromom med 100 najvplivnejšimi ženskami leta 2022
Heidi s svojo knjigo, ki je izšla avgusta letos. FOTO: FB/Heidi Crowter - Living the Dream

Aktivistka z Downovim sindromom med 100 najvplivnejšimi ženskami leta 2022

»Želim si, da bi nosečnice dobile prave informacije o Downovem sindromu. Želim si, da bi ljudje šli v korak s časom in nas videli takšne, kakršni v resnici smo!«

S tem navedkom medijska mreža BBC predstavlja britansko aktivistko za človekove pravice Heidi Crowter. BBC je 27-letno Crowterjevo uvrstil med letošnjih »100 najvplivnejših žensk na svetu«. Crowterjeva se je tudi sama rodila z Downovim sindromom in si v Veliki Britaniji že več let prizadeva, da ob prenatalni diagnozi trisomije 21 materam ne bi samodejno zagotovili pravice do splava tik pred naravnim rojstvom.

Zagotovljena pravica do splava tik pred naravnim rojstvom ob prenatalni diagnozi trisomije 21 je po mnenju Crowterjeve  v nebo vpijoča diskriminacija.

Po mnenju Crowterjeve je to v nebo vpijoča diskriminacija in proti njej se bori tudi na britanskem sodišču. Čeprav je konec novembra tožbo izgubila, se ne bo predala, pravi, ampak se namerava boriti naprej in primer predložiti vrhovnemu sodišču Združenega kraljestva, poroča BBC. Borka za človekove pravice je pokroviteljica organizacije Positive About Down Syndrome in ustanovna članica Nacionalne skupine za politiko Downovega sindroma.

Heidi Crowter z možem Jamesom.  FOTO: FB/Heidi Crowter - Living the Dream 

Avgusta je izšla njena knjiga »I'm Just Heidi« (Preprosto Heidi), v kateri predstavlja oz. nadaljuje svojo življenjsko zgodbo. »Prvi del« z naslovom »Surprise Package« (Paket presenečenja) so leta 2003 objavili njeni starši, Steve in Liz, obe knjigi pa sta čudovito pričevanje življenja oseb z Downovim sindromom, ki ga je vredno živeti.

Heidi je zaposlena v frizerskem salonu, z možem sta se spoznala v spletni klepetalnici.

Crowterjeva se zna zelo dobro izražati in se za medije pogosto pogovarja tudi pred kamero. Zaposlena je v frizerskem salonu, kjer je odgovorna za otroški program, predvsem pa skrbi za navzočnost salona na družbenih omrežjih. Poročena je z Jamesom, ki se je prav tako rodil z Downovim sindromom: par se je spoznal v spletni klepetalnici.

Heidi je dejavna kristjanka v evangeličanski baptistični skupnosti. V pogovoru za revijo Premier Christian je povedala, da je njena najljubša svetopisemska vrstica iz evangelija po Janezu (3,16): »Bog je namreč svet tako vzljubil, da je dal svojega edinorojenega Sina, da bi se nihče, kdor vanj veruje, ne pogubil, ampak bi imel večno življenje.« Zelo pomembno ji je, pojasnjuje mlada žena, da je doživela izkušnjo popolne sprejetosti v krščanski skupnosti. Vse njeno delovanje je prežarjeno z njeno ljubeznijo do Jezusa in krščanske vere.

Za življenje ali podpora splavu?

Nekatera imenovanja na BBC-jev seznam stotih najvplivnejših žensk leta 2022 dvigujejo malce prahu, saj so na zelo različne načine povezana s »pro-life« vprašanjem, torej z vprašanjem podpore človeškemu življenju od spočetja do naravne smrti.

Kot poroča nemški spletni portal kath.net, je med imenovanimi tudi Naja Lyberth z Grenlandije, ena od številnih Inuitk, ki so jim danski zdravniki v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja brez njihovega soglasja ali soglasja staršev vstavili maternični vložek. Trenutno opravljajo preiskave, da bi ugotovili, v kolikšni meri je takšno ciljno preprečevanje nosečnosti med Inuiti pomenilo ne le osebne travmatične izkušnje posameznika, temveč je imelo tudi velik vpliv na življenje vseh teh žensk, saj so zaradi ciljnega preprečevanja nosečnosti vse življenje ostale brez otrok. Obstaja tudi sum načrtnega genocida nad Inuiti, kot je v pretresljivem kratkem poročilu nedavno poročala nemška televizija ZDF. Danska je medtem začela preiskavo tega nezaslišanega dogajanja.

Pomen imenovanja Crowterjeve na BBC-jev seznam nekoliko zmoti hkratno imenovanje aktivistk, ki si prizadevajo za splav.

Pomen imenovanja Crowterjeve na ta seznam nekoliko zmoti hkratno imenovanje aktivistk, ki si prizadevajo za splav. Na seznamu 100 najvplivnejših žensk, ki naj bi bile »pozitivne« vzornice, sta namreč tudi:

- Monica Simpson iz Združenih držav Amerike, ki zagovarja »spolno svobodo in svobodo plodnosti«, kar je evfemizem za zakonsko možnost ubijanja nerojenih otrok. Po navedbah BBC je to vprašanje trenutno v središču pozornosti, potem ko je odločitev v primeru Roe proti Wade »ogrozila dostop do zakonitega splava«.

- Sandy Cabrera Arteaga iz Hondurasa, ki jo BBC hvali kot zagovornico t. i. »reproduktivnih pravic«, za to besedno zvezo pa se skriva zgolj zavezanost »pravici do splava«.

Mejnik v prizadevanjih za popolno pravico do življenja že pred rojstvom

Ni jasno, ali pri BBC-ju zavestno izražajo podporo dvema izrecno nasprotujočima si stališčema: kdo lahko dejansko nasprotuje smrtni kazni, če uporabimo takšno primerjavo, in obenem trdi, da bi bilo treba najbolj zakrknjene zločince »odpraviti« s smrtno kaznijo?

Ali je res zakonito in upravičeno ubiti drugega človeka samo zato, ker se bo ali bi se lahko razvijal drugače od »povprečnega« vrstnika?

Kljub temu očitnemu nasprotju pri imenovanjih pa je treba brez zadržkov pohvaliti dejstvo, da je letos na ta seznam uvrščena Heidi Crowter kot aktivistka za osebe z razvojnimi nepravilnostmi in borka za človekove pravice. S tem je namreč še bolj izpostavljena krivica, ki je bila storjena osebam z Downovim sindromom po vsem svetu zaradi »zakonitega prenatalnega iztrebljanja«.

S tem imenovanjem je BBC dejansko postavil mejnik v prizadevanjih za popolno pravico do življenja že pred rojstvom. Ali je res zakonito in upravičeno ubiti drugega človeka samo zato, ker se bo ali bi se lahko razvijal drugače od »povprečnega« vrstnika?

S. Natalie Becquart. FOTO: Vatican Media

Raznolik seznam

Na seznam stotih najvplivnejših žensk leta 2022 so se poleg naštetih med drugimi uvrstile tudi ukrajinska prva dama Olena Zelenska, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, vrsta bork za človekove pravice iz azijskih držav, pa tudi s. Natalie Becquart, francoska teologinja in podtajnica glavnega tajništva sinode ter s tem prva ženska v zgodovini Vatikana, ki je dobila glasovalno pravico pri škofovski sinodi.

Nalaganje
Nazaj na vrh