Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Svetovni dan hepatitisa: »Ne morem čakati!«

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 27. 07. 2022 / 09:08
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.07.2022 / 10:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Svetovni dan hepatitisa: »Ne morem čakati!«
Svetovni dan hepatitisa obeležujemo 28. julija, čigar namen je ozaveščanje splošne javnosti o virusnih hepatitisih, ki so lahko življenje ogrožajoča bolezen. FOTO: Pexels

Svetovni dan hepatitisa: »Ne morem čakati!«

Pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) v četrtek, 28. julija, že šestnajsto leto obeležujemo svetovni dan hepatitisa, letos pod sloganom »Ne morem čakati!«. V svetu še vedno vsako leto umre 1.2 milijona ljudi zaradi posledic hepatitisov B ali C, 3 milijoni pa se na novo okužijo, še opozarjajo pri organizaciji.

Najbolj pereč problem je še vedno odkrivanje okuženih, ki se okužbe desetletja ne zavedajo in dostikrat pomoč poiščejo šele takrat, ko pride do nenadne odpovedi delovanja jeter, nastanka raka na jetrih, ki je dokazano povezan z okužbo s HBV ali HCV. V Evropi le četrtina okuženih s HCV in le desetina okuženih s HBV ve za svojo okužbo, opozarja prof. dr. Mojca Matičič, dr. med, na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana. 

Letošnji Svetovni dan hepatitisa zaznamuje novosti in izzive kot so: obnovljene strategije SZO za eliminacijo virusnih hepatitisov, vključevanje cepljenja, testiranja in zdravljenja virusnih hepatitisov v »Evropski načrt za boj proti raku«, tragedija vojne v Ukrajini, pojav hudo potekajočega akutnega hepatitisa nejasnega vzroka pri otrocih in vpliva pandemije covid-19 na obvladovanje virusnih hepatitisov.

Bolezen jeter je drugi najpogostejši vzrok prezgodnje smrti

Letošnje geslo: »Ne morem čakati!« predstavlja obupan klic množice okuženih v številnih državah po svetu, kjer še vedno vlada neenakost pri obravnavi bolnikov z virusnimi hepatitisi. Onemogočen jim je namreč dostop do testiranja in novih zdravil, ponekod celo kriminalizacija osebne rabe drog, ki se lahko razkrije zaradi diagnoze hepatitisa C. V Sloveniji je stanje ravno obratno, kajti slovenski zdravniki aktivno iščejo okužene, da bi jih lahko čim prej pozdravili in s tem preprečili nadaljnje širjenje okužbe. 

Hepatitis pod mikroskopom. FOTO: Wikipedia 

Bolezen jeter je drugi najpogostejši vzrok prezgodnje smrti

Okužbi s HBV in HCV sta odgovorni za kar 76 odstotkov raka jeter v svetu. Rak jeter je šesti najpogostejši rak in tretji na lestvici najpogostejših vzrokov smrti zaradi rakavih obolenj. 

Bolezni jeter so postale drugi najpogostejši vzrok prezgodnje smrti odraslih aktivnih Evropejcev. Za razliko od drugih rakov, ki jih je mogoče preprečiti in so v upadu, je rak jeter v porastu.

Brezplačno testiranje na hepatitis C

Pred četrtkovim svetovnim dnevom hepatitisa bodo v UKC Ljubljana v sodelovanju s partnerji omogočili testiranje na hepatitis C. Brezplačno in anonimno testiranje bo danes in v četrtek med 14. in 18. uro potekalo na Poljanskem nasipu 58 v Ljubljani. Posameznik za testiranje ne potrebuje napotnice niti predhodnega naročanja. Ob oddaji vzorca bo na razpolago zdravnik, ki bo odgovarjal na zastavljena vprašanja. Cilj brezplačnega testiranja je odkrivanje nezaznavno okuženih, je poudarila vodja ambulante za virusni hepatitis na infekcijski kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Mojca Matičič.


K testiranju vabijo posameznike, ki so kadarkoli imeli tveganje za okužbo in tudi posameznike s pomisleki, da bi morda lahko bili okuženi, saj opažajo nepojasnjeno utrujenost, težave s prebavili, bolečine v sklepih ali mišicah, motnje spanja in anksioznost ter depresijo. Brezplačno testiranje omogoča infekcijska klinika UKC Ljubljana v sodelovanju z Inštitutom za mikrobiologijo in imunologijo, Slovenskim društvom bolnikov, obolelih za virusnim hepatitisom Slovenija HEP in študenti medicine iz projekta Virus pri Društvu študentov medicine Slovenije.

Akcija testiranja na okužbo z virusom hepatitisa C bo potekala

27. in 28. julija med 14.00 in 18.00 uro na Poljanskem nasipu 58 v Ljubljani.

Testiranje bo ANONIMNO, BREZPLAČNO, BREZ NAPOTNICE in BREZ naročanja.

Poleg oddaje majhnega vzorca krvi bo na voljo zdravnik, ki bo tudi odgovarjal na vaša vprašanja.

Testiranje je organizirano kar najbolj varno –

poskrbljeno je za vse ukrepe preprečevanja širjenja okužb!



Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh