Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Svetovni dan turizma: Vatikan poziva k pravičnosti in trajnosti

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 27. 09. 2022 / 14:59
Oznake: Cerkev, Družba, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 27.09.2022 / 15:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Svetovni dan turizma: Vatikan poziva k pravičnosti in trajnosti
Trajnostni turizem nas vabi, da se usmerimo v območna potovanja. FOTO: Tatjana Splichal

Svetovni dan turizma: Vatikan poziva k pravičnosti in trajnosti

Vatikan ob današnjem svetovnem dnevu turizma poziva k pravičnejšemu in bolj trajnostnemu turizmu.

Po besedah prefekta vatikanskega Dikasterija za služenje celostnemu človeškemu razvoju kardinala Michaela Czernyja je to treba storiti v skladu z načeli pravičnosti in družbenih sprememb, kar zahteva spoštovanje delavskih pravic delavcev na vseh ravneh in v vseh državah, poleg tega pa je treba dobiček pravično razdeliti.

Predvsem zaradi koronaepidemije in energetske krize je dobro, da se usmerimo v območna potovanja, da spoznamo in začnemo ceniti sosednje dežele in pokrajine.

Spremeniti je treba dejstvo, da številni delavci še naprej »delajo v negotovih in včasih nezakonitih razmerah«, je še dejal kardinal Czerny. Mnogi prejemajo neenake plače, prisiljeni so v naporno delo, pogosto daleč od svojih družin, in so »podvrženi pravilom neizprosne tekme«.

Kardinal Michael Czerny. FOTO: Vatican Media

Kardinal je pozval tudi k bolj trajnostnemu turizmu: predvsem zaradi koronaepidemije in energetske krize je po njegovem mnenju dobro, da se usmerimo v območna potovanja, da »spoznamo in začnemo ceniti« sosednje dežele in pokrajine.

Turizem je bil epidemije med najbolj prizadetimi gospodarskimi sektorji, zdaj pa lahko postane ena od gonilnih sil za obnovo pravičnejšega in boljšega sveta.

Čeprav je bil ta gospodarski sektor zaradi epidemije med najbolj prizadetimi, lahko zdaj postane ena od gonilnih sil za obnovo pravičnejšega in boljšega sveta, je dejal kardinal. Tudi Cerkev gleda na svoj »preporod in prenovo z očmi upanja«, gleda pa tudi »na vse vpletene in tiste, ki so za to odgovorni«.

Svetovni dan turizma vsako leto obhajamo 27. septembra. Svetovna turistična organizacija (UNWTO) ga je uvedla leta 1980, letošnja tema pa je »Vnovični premislek o turizmu«.

Nalaganje
Nazaj na vrh