Zapri
Iskanje

Svetovno srečanje družin 2015 v Filadelfiji dobiva obliko

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 20. 05. 2014 / 07:12
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Svetovno srečanje družin 2015 v Filadelfiji dobiva obliko

»Ljubezen je naše poslanstvo: družina živi«.
Doslej osmo svetovno srečanje družin letos med 22. in 27. septembrom prirejajo v Filadelfiji. V prestolnici na vzhodni obali Združenih držav Amerike so pred kratkim ob svetovnem dnevu družin predstavili geslo velikega cerkvenega srečanja: »Love is our mission: The family fully alive« (Ljubezen je naše poslanstvo: družina živi), kot je sporočil nadškof Vicenzio Paglia. Prireditev, na kateri pričakujejo več kot milijon udeležencev iz Severne Amerike in z drugih celin, naj bi ohranila »mednarodno, ekumensko in medversko usmeritev«, so ameriški mediji navajali besede vodje Papeškega sveta za družino.

Geslo so navdihnile besede svetega Ireneja Lionskega »Božja čast je živi človek«, kot je pojasnil gostitelj srečanja, nadškof Charles J. Chaput, nakazuje pa na osrednjo vlogo družine v sporočilu, kako ljubezen razdajamo in sprejemamo. Nadškof Chaput je v svoji predstavitvi spomnil na papeža Frančiška, čigar »razumevanje za resnične človeške stiske in njegova globoka skrb za družino kot institucijo« bodo prežemale srečanje v Filadelfiji.

Mesto Filadelfija je po besedah nadškofa Chaputa izjemno primerna kulisa za ta veliki cerkveni dogodek, saj se je v svoji zgodovini odpirala kvekerjem, luterancem, anglikancem, baptistom in menonitom, visoko ceni vrednote, kot sta denimo svoboda in strpnost, zaradi česar je postala resnični »model za demokracijo«. Kljub sporom si mesto vse do današnjega dne prizadeva, da namesto razlik v ospredje postavlja lastnosti, ki združujejo.

Tiskovne konference ob predstavitvi gesla srečanja sta se udeležila tudi guverner zvezne države Pennsylvanie, Tom Corbett, in filadelfijski župan Michael Nutter, in ob tej priložnosti izrazila svojo podporo cerkvenemu dogodku. Oba politika iz republikanskega in demokratskega tabora sta nadškofa Chaputa v letošnjem marcu spremljala v Rim, kjer so papeža Frančiška uradno povabili na srečanje družin v prihodnjem letu. Ali bo papež povabilo sprejel in ob tej priložnosti obiskal Združene države Amerike, zaenkrat še ni jasno.

Svetovna srečanja družin so od leta 1994 na vrsti vsaka tri leta, prireja pa jih Papeški svet za družino. Srečanje je dvakrat gostil Rim (1994 in 2000), Rio de Janeiro (1997), Manila (2003), Valencia (2006), Ciudad de Mexiko (2009) in Milano (2012). Stalni sestavni deli srečanja so mednarodni teološko-pastoralni kongres, kongres za otroke in več velikih bogoslužij ter izmenjava verskih izkušenj.

Uradna stran srečanja: www.worldmeeting2015.org.

Vir: Kathpress

Foto: splet

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Duhovna rast
23,50€ Poglej izdelek: Klic k usmiljenju
Nalaganje
Nazaj na vrh