Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Svoboda morja

Za vas piše:
Katarina Ropret
Objava: 18. 06. 2022 / 00:30
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.06.2022 / 11:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Svoboda morja
Praznična
Cassiopeia je v majskem popoldnevu zajadrala v Piranski zaliv posebej za revijo Praznična. FOTO: Jana Jocif

Svoboda morja

Dan Poljšak je jadralec, kapitan in rokodelec. 25 let ima, a je stara pomorska duša. V šali oceni, da bi bilo 19. stoletje bržkone pravšnje zanj. A ne romantizirajmo preveč preteklosti, je obenem stvaren mladenič, ki so mu pridobitve sodobne navtike dobro znane.

Prispevek je bil v celoti objavljen v reviji Praznična

Ta hip njegovo življenje krojita dve gospodični iz Marine Portorož: Mariska in Cassiopeia, ena lepša od druge. Na prvo hodi v službo, drugo pa je izdelal sam in na njej že tri leta tudi živi. 

V čudovitem majskem popoldnevu, ko je v Piranskem zalivu že dišalo po pravem poletju, je jadra razvil samo za nas in nas popeljal skozi prav posebno zgodbo.

Cassiopeia, tako majhna, a hkrati tako velika

Cassiopeia je 7,5-metrska jadrnica vrste škuner, lesena dvojambornica v starem slogu, ki jo krasijo umetelno izdelani detajli. Njen slog posnema barke iz obdobja okrog leta 1910. Sveže očiščena in polepšana je bila tistega dne, ko smo se vkrcali nanjo, pripravljena na majsko regato starih bark v Piranu. 

Če bi jo s spuščenimi jadri kdo še utegnil zamenjati za malo večji ribiški čoln, se potem, ko Dan s svojim prijateljem Jernejem dvigne njena jadra (vseh skupaj je kar za 64 m²), prelevi v veličastno jadrnico.

V izdelavo jadrnice Cassiopeie je vložil okrog 7000 ur svojega časa.

»Razmerja smo izračunali do potankosti, da je barka res maksimalno okretna, hitra in stabilna,« razloži njen izdelovalec, ko s spretnostjo izurjenega morskega mačka skače po jadrnici, odvija neštete svitke vrvi in razvija jadra. 

Zadnja razvije šele potem, ko s pomočjo motorja zapustimo portoroško marino in zaplujemo proti odprtemu morju. Takrat nastopi trenutek, ko motor ugasne, jadra se napnejo v toplem vetru in jadrnica skoraj neslišno zareže skozi morske valove. Trenutek brezčasne morske svobode, ki je Dana zasvojil za vse življenje.

Dan Poljšak – morje je njegov dom, služba in prosti čas. FOTO: Jana Jocif

Med Trstom, Portorožem in Škofjo Loko 

Kako pa je Škofjeločan pravzaprav pristal na morju? Vse skupaj se je začelo na Lošinju. Tam je Danov oče, doma iz Trsta, imel jadralno šolo in tam je spoznal Danovo mamo. Poročila sta se in zaživela v njeni rodni Škofji Loki, kjer imata danes tudi svoje podjetje, a le redko je za družino, v katero sta se rodila Dan in njegova sestra Lara, kakšen konec tedna minil brez jadranja z družinsko jadrnico. 

Oba otroka sta prav kmalu vstopila v svet tekmovalnega jadranja in v njem dosegala odlične uspehe. Lara je danes profesionalna jadralka in z različnimi ekipami tekmuje po vsem svetu.

S sestro Laro sta kmalu vstopila v svet tekmovalnega jadranja in v njem dosegala odlične uspehe.

Za Dana je bila logična izbira srednje pomorske šole v Piranu. Med šolanjem pa je ugotovil, da ga najbolj zanimajo stare lesene jadrnice, zlasti dvojambornice. »Zaradi njihove elegance in dobrih jadralnih lastnosti,« pojasni Dan in s Cassiopeio napravi spreten manever, ob katerem ne moremo drugače, kot da se s tem strinjamo. 

Tej strasti se je pridružila še rokodelska žilica in z očetom sta najprej doma v garaži predelala staro Elanko v dvojambornico z lesenima jamboroma. Dan je začel sanjati o naslednjem projektu in pri rosnih šestnajstih se je lotil Cassiopeie. 

Z načrti in izdelavo sta mu na začetku pomagala dva stara mojstra, potem pa je večino dela opravil sam. Mladi mojster, ki je naredil tudi višjo lesarsko šolo v Škofji Loki, ocenjuje, da je v projekt vložil okrog 7000 ur svojega časa. Tudi finančno je bila jadrnica velik zalogaj, pri katerem mu je največ pomagala družina, pa tudi sponzorji in donatorji.

Vsak detajl je dodelan do popolnosti. Dan tako s Cassiopeio kot z Marisko redno sodeluje tudi na regatah starih bark. FOTO: Jana Jocif

Ko čutiš jadrnico do poslednjega vlakna 

30. junija 2018 so Cassiopeio splovili v morje. Ker ima dva jambora in več jader, je z njo teže jadrati. »Zelo zabavna je za jadranje,« se smeji izurjeni jadralec, kar v prevodu pomeni: ne poskušajte tega »doma«, zlasti ne, če se bliža nevihta. Takrat moraš na Cassiopeii zelo dobro vedeti, kaj počneš. 

»Ogromno je vrvi, ogromno je zategovanja jader. Jadranje na njej pa je hkrati zelo dobra priprava za večjo Marisko. Vse nove člane posadke vedno najprej pripeljem sem na trening. Jadra se tam zategujejo na enak način, samo sile je treba pomnožiti z dvajset.« Ob mirnem morju pa Dan na Cassiopeii z lahkoto jadra tudi sam.


Prebrali ste del članka, ki je bil v celoti objavljen v reviji Praznična, poletje 2022. Revijo lahko prelistate TUKAJ. Posamezen izvod stane 5,90 evra, naročila: narocila@druzina.si, 01 360 28 28. Sledite reviji Praznična tudi na Facebooku in Instagramu

Nalaganje
Nazaj na vrh