Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Svoboda za kristjane v času ramadana

Objava: 24. 08. 2009 / 11:19
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Svoboda za kristjane v času ramadana

Borci za človekove pravice pozivajo muslimane, naj v času ramadana izpustijo zaprte kristjane

Ob začetku islamskega postnega meseca ramadana minuli konec tedna je Mednarodno združenje za človekove pravice (IGFM) pozvalo vse muslimanske vlade, naj izpustijo po krivičnem zaprte kristjane v njihovih deželah. Združenje, ki ima svoj sedež v Frankfurtu, je svoj poziv naslovila na Organizacijo islamskih konferenc (OIC), katere članic je 57 muslimanskih držav po svetu. Običaj v času islamskega postnega meseca je, da ujetnike spustijo na svobodo.

Združenje za človekove pravice ima v mislih predvsem številne konvertite v Iranu, ki so iz islama prestopili v krščanstvo. Veliko krščanskih zapornikov je tudi v Pakistanu, ki so zaradi upora proti t.i. ‘zakonu krivoverstva’ obsojeni na smrt. Poseben poziv velja tudi egiptovski vladi, naj v svoji državi zaščiti koptske kristjane. Nedavno je bilo na tri leta zapora s prisilnim delom obsojenih šest koptov, ki so v času ramadana čez dan odprli svojo kavarnico. Kot zatrjujejo pri Združenju za človekove pravice, s tem niso kršili nobenega zakona; post v času ramadana je obvezujoč le za muslimane.

V zadnjem času so v Egiptu nadlegovali dva koptska pravoslavna duhovnika. Enega so obsodili na pet let zapora, ker je nevede poročil kristjana s skrivaj v krščanstvo spreobrnjeno muslimanko, drugega pa so izsiljevali muslimanski veljaki v domači župniji, ker je želel blagosloviti novo zgrajeno koptsko kapelo. Veljaki so si ‘priskrbeli’ dvomljiv predpis, po katerem naj kopti ne bi imeli pravice blagoslavljati novih kapel. Koptski duhovnik je moral v strahu za svoje življenje zapustiti vas, so povedali pri Združenju za človekove pravice.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh