Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Taize: novi prior ne izključuje ženskih članic skupnosti

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 30. 07. 2023 / 05:30
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.07.2023 / 19:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Taize: novi prior ne izključuje ženskih članic skupnosti
V Taizeju so redovnice navzoče že več kot 50 let, vendar pripadajo drugi skupnosti. FOTO: Vatican Media

Taize: novi prior ne izključuje ženskih članic skupnosti

Iz taizejske skupnosti so v začetku tedna napovedali menjavo vodstva: brat Alois bo po posvetu z vsemi brati službo priorja predal bratu Matthewu, Angležu in po veroizpovedi anglikancu, ki bo položaj nastopil na prvo adventno nedeljo, 3. decembra letos.

Novoimenovani prior je v pogovoru za nemške katoliške medije povedal, da želi ostati odprt za možnost in morda v prihodnosti v skupnost sprejeti tudi ženske: »Mislim, da moramo v Taizeju pustiti odprta srca za to vprašanje in biti pozorni. To ni odvisno od nas, ampak od ljudi, ki to vprašanje postavljajo.«

Taizejski bratje odlično sodelujejo z redovnicami, ki so v Taizeju navzoče že več kot 50 let, vendar pripadajo drugi skupnosti.

Kot je dejal, poroča avstrijski Kathpress, so nanj naredila velik vtis srečanja s člani neke druge skupnosti, kjer imajo zdaj tako brate kot sestre. »Tudi oni so bili sprva povsem moška skupnost in nikoli niso razmišljali o tem, da bi sprejeli sestre,« je dejal anglikanec. Nato pa se je pojavila ženska in vprašali so se: »Ali bi z žensko to lahko delovalo?«

Brat Matthew je tudi spomnil, da so v Taizeju redovnice navzoče že več kot 50 let, vendar sestre pripadajo drugi skupnosti: »Z njimi zelo dobro sodelujemo. Dejstvo, da niso sestre iz Taizeja, jim daje določeno neodvisnost.« In ker ima vsaka skupnost svojo lastno istovetnost, to omogoča posebno sodelovanje.

Brat Matthew in brat Alois. FOTO: Twitter/Taize

Žensko duhovništvo »odločitev posamezne Cerkve«

Na vprašanje o morebitnem duhovniškem posvečevanju žensk anglikanec poudarja, da je to odločitev vsake posamezne Cerkve. Njegova, anglikanska, se je o tem odločila. Katoliška cerkev pa si mora sama odgovoriti na vprašanje, »kaj o tem pravi Sveti Duh«, tako brat Matthew.

Taizejska skupnost je simbol ekumenskega gibanja. Kraj v južni Burgundiji je sedež krščanske skupnosti in je postal zbirališče mladih z vsega sveta. V bratovščino je vključenih okoli sto moških iz približno 30 držav, iz protestantskih Cerkva in Katoliške cerkve. Nemški katoličan, 69-letni brat Alois, bo po 18 letih vodenje skupnosti konec leta predal 58-letnemu bratu Matthewu. Ustanovitelj taizejske skupnost brat Roger (1915-2005) je bil kalvinist iz Švice.

Vsak od nas nosi s seboj nekaj tistega, kar smo doživeli v svojih Cerkvah, in to prinaša v skupnost.

Bratje želijo dajati znamenja

Brat Matthew je še poudaril: »Tukaj vsi zaupamo, da smo eno v veri.« Vsak od nas nosi s seboj »nekaj tistega, kar smo doživeli v svojih Cerkvah«, in to prinaša v skupnost. Pri bratu Rogerju, je pojasnil, je vedno šlo za usklajevanje njegove reformirane vere z vero celotne Cerkve. »To je pot za vse nas,« je prepričan anglikanec.

Ekumenski model značaja Taizeja brat Matthew zavrača: »Toda vedno smo na poti, vedno se lahko naučimo kaj novega.« Po njegovih besedah sta krščanska edinost in spravljena človeška družina vedno cilj Taizeja. Torej ne gre za model ali zgled: bratje želijo dajati znamenja.

Brat Alois zapušča Taize

Brat Alois, ki torej konec leta vodenje skupnosti predaja v mlajše roke, želi po tem nekaj časa preživeti v eni od bratovščin na kakšni drugi celini. Kot je napovedal, bo taizejska skupnost v prihodnosti doživela korenito preoblikovanje notranjih struktur, kajti, je spomnil, »v taizejski skupnosti želimo živeti skupaj kot družina in imamo zelo malo struktur, ki urejajo naše skupno življenje«.

V času koronaepidemije je bilo med brati v taizejski skupnosti nenadoma več časa za poglobljene medsebojne pogovore.

Spodbuda za korenit premislek je bila tudi koronaepidemija v letih 2020 in 2021. To je bil velik psihološki, duhovni in tudi gospodarski pretres: »Nenadoma v Taizeju ni bilo nikogar, bili smo sami. Tega si nikoli nismo niti predstavljali.« Izjemne razmere pa so imele tudi pozitivne plati: brat Alois med drugim omenja »upočasnitev življenja, ki je sami ne bi znali najti«. V tem času je bilo med brati nenadoma več časa za poglobljene medsebojne pogovore.

Brat Alois je v pogovoru za nemške medije kot nove izzive omenil tudi »povsem novo mladino, povsem novo miselnost«, prav tako pa je pomembno obravnavati tudi nova vprašanja, kot so digitalizacija, podnebne spremembe in okoljske grožnje. Na skupnost, ki je dejavna po vsej Evropi in svetu, vpliva tudi dejstvo, da v Evropi znova divja vojna. Brat Alois zaključuje: »Zaenkrat še nimamo programa s pripravljenimi odgovori. Želimo pa se lotiti iskanja novih rešitev.«

Kupi v trgovini

Razprodano
Brat Roger iz Taizéja
Pričevanja
1,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh