Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Taizejska skupnost petnajst let po smrti brata Rogerja

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 17. 08. 2020 / 11:09
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.08.2020 / 11:50
Ustavi predvajanje Nalaganje

Taizejska skupnost petnajst let po smrti brata Rogerja

Včeraj je minilo petnajst let od smrti ustanovitelja skupnosti v Taizéju.

Grob brata Rogerja / Foto: Vatican Media

Včeraj je minilo petnajst let od smrti brata Rogerja, ustanovitelja skupnosti v Taizéju, poroča Radio Vatikan. Med običajno večerno molitvijo ga je 16. avgusta 2005 napadla in zabodla neka ženska. Dediščino in duhovno izročilo brata Rogerja skupnost zvesto ohranja. Brat Charles-Eugene je ustanovitelja skupnosti Taizé opisal kot človeka občestva, miru in sprave.

Pojasnil je, da je bil brat Roger predvsem človek občestva, ki je okoli sebe želel ustvariti mir in spravo, bolj z zgledom kakor z besedami. Brat Charles-Eugene verjame, da bratje nadaljujejo po tej poti in si želijo po njej stopati tudi v prihodnosti. Skupnost si nenehno prizadeva, da bi sledila zgledu brata Rogerja. Sam je včasih rekel: »Hoteli bi, da ne bi kazali nase, ampak da bi kakor Janez Krstnik kazali Kristusa.« Brat Charles-Eugene je prepričan, da skupnost danes hodi po tej poti, s tem ko sprejemajo mnoge mlade in jim poskušajo pokazati Kristusovo pot.

Petnajste obletnice Rogerjeve smrti so se v skupnosti spomnili na »zelo preprost način, kakor bi si on želel«. Med večerno molitvijo je brat Aloise izrekel zahvalno molitev za njegovo življenje, izpostavili so ikono, ki jo je brat Roger imel zelo rad in jo je imenoval ikona prijateljstva. Po besedah br. Charlesa-Eugena gre za staro koptsko ikono iz Egipta, ki predstavlja Kristusa, kako hodi z eno osebo, s svojim prijateljem. Brat Roger je v tej ikoni videl podobo Kristusa, ki kot naš prijatelj spremlja vsakega med nami. Omenjena ikona predstavlja srečanje, skupno hojo z Jezusom, ki je zelo blizu.

Po Rogerjevi smrti so se molitve, srečanja, kulturne izmenjave, značilne za Taizé, nadaljevale. Bratje prirejajo srečanja z enakimi temami, vendar na bolj poglobljen način. Pomembno je postalo tudi vprašanje o okoljevarstvu, saj so mladi danes bolj kot prej zelo občutljivi za stanje podnebnih sprememb, veliko bolj so zaskrbljeni, zato bratje poskušajo z njimi poglobiti tudi to vprašanje. Taizejska skupnost je zato ob peti obletnici papeževe okoljske okrožnice Hvaljen, moj Gospod pripravila razstavo, posvečeno omenjenemu dokumentu. Tematska razstava je postavljena okoli cerkve v Taizéju, da bi vsem obiskovalcem pomagala premišljevati o tej tako zelo pomembni tematiki.

Brat Charles-Eugene je spregovoril o življenju skupnosti Taizé v današnjem času, zaznamovanem z epidemijo koronavirusa. Mladih je seveda veliko manj, nekaj časa zaradi varnostnih ukrepov sploh niso sprejemali obiskovalcev. To je skupnosti povzročilo precejšnje gospodarske težave, v kolikor so odvisni od svojega dela. Obiskovalce so začeli znova sprejemati za binkošti, vendar je bilo za mlade že nekoliko pozno, da bi se organizirali in prišli. Tudi sicer lahko bratje v cerkev sprejmejo manj oseb potrebe po osebni razdalji. Vsak teden pride od petsto do šeststo obiskovalcev, medtem ko jih je bilo prejšnja leta okoli tri ali štiri tisoč.

Pri ohranjanju medsebojne razdalje so bila v veliko pomoč tudi družbena omrežja. Za binkošti so se virtualno povezali mnogi mladi po vsem svetu in sodelovali pri molitvi, svetopisemskem branju ter se vključili v pogovore v manjših skupinah. Od 28. do 30. avgusta prek spleta prirejajo spletno srečanje na temo »Vedno na poti, nikoli izkoreninjeni«, na katerem bodo udeleženci po besedah brata Charlesa-Eugena lahko sledili skupni molitvi, ki je bistveni trenutek življenja skupnosti in srečanj mladih. Prek spletnega prenosa bo mogoče slediti tudi svetopisemskim nagovorom in trenutkom premišljevanja o določenih temah, čas pa bo namenjen tudi zastavljanju vprašanj in pogovoru.

Zaradi koronavirusa je skupnost Taizé prestavila tradicionalno srečanje konec decembra, ki je bilo letos predvideno v Torinu. To odločitev so morali sprejeti skupaj z drugimi cerkvami v Torinu, saj si ni mogoče predstavljati srečanja dvajset tisočih mladih, ki v tem negotovem trenutku pridejo iz vse Evrope. Evropsko srečanje tudi pomeni, da družine v Torinu in okolici gostijo mlade na svojih domovih, kar pa si je letos težko predstavljati, zato so se odločili, da dogodek prestavijo na naslednje leto. Kljub temu bodo pripravili srečanje v Taizéju, seveda z manj mladimi in prek spletne povezave z vsemi mladimi po vsej Evropi, ki bodo želeli sodelovati. Ko se bodo mladi iz Taizéja vračali v svoje države, bo z njimi šel en brat, ki bo nato v njihovi državi pripravil molitev, da se bo ustvarilo ozračje enosti, kljub nemožnosti, da so skupaj.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh