Zapri
Iskanje

Teden molitve za edinost kristjanov

Bogdan Dolenc
Za vas piše:
Bogdan Dolenc
Objava: 03. 01. 2019 / 08:45
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.01.2019 / 08:22
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Teden molitve za edinost kristjanov

Teden molitve za edinost kristjanov
Teden molitve za edinost kristjanov, ki poteka od 18. do 25. januarja, so pripravili kristjani iz Indonezije.

Foto: Tatjana Splichal

Teden molitve za edinost kristjanov 2019 (od 18. do 25. januarja) so pripravili kristjani iz Indonezije, ki je znana kot država z največjim deležem muslimanskega prebivalstva na svetu. Od 265 milijonov ljudi jih je kar 86 % muslimanov, okoli 10 % pa je kristjanov. Zadnja desetletja dežela doživlja gospodarsko rast, ki temelji na konkurenci. Gospodarski napredek je v Indoneziji in tudi drugod po svetu prinesel mnogotero zlo, ki se kaže v nasilju, izkoriščanju, uničevanju okolja in trgovini z ljudmi. Iz teh krivic izhajajo neenakosti in delitve, pri katerih nosimo del krivde tudi kristjani.

»Prizadevaj si za pravičnost, da boš živel« – to geslo letošnje molitve je vzeto iz Pete Mojzesove knjige in nas spominja, da edinosti ne more biti brez pravičnosti. Zavzemanje za pravičnejšo družbo, za mir in dostojanstvo vseh je velika ekumenska naloga.

V teh dneh bo v Panami Svetovni dan mladih. Mladi se navdihujejo ob besedah in zgledu Božje Matere Marije, da bi tudi oni znali izreči pogumen in velikodušen »da« in se dati na voljo v služenju Bogu in bližnjemu.

Leto 2019 prinaša tudi dve pomembni obletnici. Prekmurje, kjer živi največ naših evangeličanov, praznuje stoletnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Skupaj z njimi se veselimo tega dogodka in lepega ekumenskega sodelovanja z njimi. Isto velja tudi za srbske pravoslavne duhovnike in vernike v Sloveniji. Srbska pravoslavna Cerkev bo praznovala 800-letnico samostojnosti, ki jo je dosegla 6. decembra leta 1219 pod svojim prvim nadškofom svetim Savo.

dr. Bogdan Dolenc,
tajnik Slovenskega ekumenskega sveta

Škofija Celje

V celjski škofiji imajo za teden ekumenske molitve še poseben razlog, saj je prav bl. Anton Martin Slomšek, zavetnik celjske škofije, vabil k molitvi za edinost in v Celju napisal duhovnikom prošnjo, naj se pridružijo molitveni zvezi za edinost med kristjani, ki jo je ustanovil leta 1851. Zato vsako leto v vseh župnijah celjske škofije v tem duhu obhajajo teden edinosti. V celjski dekaniji bodo tako v vseh župnijah v tednu od 18. do 25. januarja obhajali sveto mašo za edinost med kristjani z ekumenskim nagovorom in molitvijo ter prebirali misli, ki jih za ta teden pripravi Slovenski ekumenski svet v sodelovanju z Evropskim svetom Cerkva. Ob sklepu tedna edinosti bodo v stolnici sodelovali tudi predstavniki drugih Cerkva. 

Ekumenska srečanja v dekaniji Celje:

 • v petek, 18. januarja, ob 18. uri – v župniji Celje - Sveti Duh;
 • v soboto, 19. januarja, ob 18. uri – v župniji Teharje;
 • v nedeljo, 20. januarja, ob 10.30 – v župniji Svetina;
 • v ponedeljek, 21. januarja, ob 18. uri – v župniji Celje - Sv. Cecilija;
 • v torek, 22. januarja, ob 18. uri – v župniji sv. Lovrenc nad Štorami;
 • v sredo, 23. januarja, ob 18. uri – v župniji Celje - Sv. Jožef;
 • v četrtek, 24. januarja, ob 18. uri – v župniji Celje - Bl. A. M. Slomšek;
 • v petek, 25. januarja, ob 18. uri – v stolnici (sklep osmine).

  Škofija Koper

  Sreda, 23. januarja 2019, ob 18.00: v koprski stolnici Marijinega vnebovzetja sv. maša za edinost kristjanov, ki jo vodi koprski škof. msgr. dr. Jurij Bizjak s pozdravnimi nagovori predstavnikov sestrskih Cerkva.

  Nadškofija Ljubljana
 • Nedelja, 20. januarja 2019, ob 11.00: Ekumensko Bogoslužje v evangeličanski cerkvi Primoža Trubarja na Gosposvetski 9 v Ljubljani. Pridigo bo imel ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, sledijo pozdravi prisotnih predstavnikov sestrskih Cerkva.
 • Četrtek, 24. januarja 2019, ob 18.00: sv. maša za edinost kristjanov v cerkvi Sv. Trojice (uršulinke), na Kongresnem trgu v Ljubljani. Somaševanje vodi ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, sledijo ekumenski nagovori s pričevanji evangeličanskega škofa mag. Geze Filo, arhierejskega namestnika Srbske pravoslavne Cerkve o. Aleksandra Obradovića, jereja Makedonske pravoslavne Cerkve o. Demetra Gazinkovskega. Pri sveti maši sodeluje pevski zbor bogoslovcev.
 • Nedelja, 27. januarja 2019, ob 9.00: v pravoslavni cerkvi sv. Cirila in Metoda na Prešernovi 35 v Ljubljani, svečana liturgija v čast sv. Savi - ustanovitelju SPC.
   
 • Podprite Družino!

  Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

  Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

  Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

  Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

  Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
  SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

  Sklic: 00  76805  Hvala že v naprej za vaš prispevek!

  Uredništvo spletnega medija Družina 

  Preberi tudi

  Kupi v trgovini

  Novo
  7,00€ Poglej izdelek: Beseda za na pot
  Nalaganje
  Nazaj na vrh