Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Teden slovenske drame: 12 dni, 20 predstav, 200 gledališčnikov

Za vas piše:
D. O. / STA
Objava: 27. 03. 2013 / 08:41
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Teden slovenske drame: 12 dni, 20 predstav, 200 gledališčnikov

Danes zvečer se bo s podelitvijo nagrad Združenja dramskih umetnikov Slovenije v Prešernovem gledališču v Kranju začel Teden slovenske drame, ki bo letos ponudil več kot 30 dogodkov za ljubitelje gledališča.

Na svetovni dan gledališča se bo drevi ob 20. uri z otvoritveno slovesnostjo in s podelitvijo nagrad Združenja dramskih umetnikov Slovenije v Prešernovem gledališču Kranj začel 43. Teden slovenske drame, ki bo v 12 festivalskih dneh ponudil več kot 30 dogodkov, med njimi 20 gledaliških predstav. Na festivalu se bo predstavilo več kot 200 gledališčnikov, 84 bo ustvarjalcev iz tujih gledališč, v katerih so pripravili uprizoritve po slovenskih dramskih besedilih.

Tematika aktualnih turbulentnih časov

Do 8. aprila se bo zvrstilo osem tekmovalnih in pet spremljevalnih predstav, ki jih je med lanskoletnimi uprizoritvami slovenskih dramskih besedil v slovenskih gledališčih izbrala selektorica Amelia Kraigher. Predstave, ki so bile izbrane za najprodornejše, v velikimi meri zaznamujeta aktualno politična tematika in grotesknost. Zmagovalno predstavo pa bosta izbrala komisija za Šeligovo nagrado in občinstvo.

Festival bo tudi letos popestril mednarodni program. Predstavilo se bo šest tujih gledališč, v katerih so se lani lotili uprizoritve besedil slovenskih avtorjev. Prvi bo že drevi nastopil švedski Backa Teater s predstavo, ki je nastala na podlagi teksta Simone Semenič 5fantkov.si, gledališče iz Avstrije se bo predstavilo z dramo Vinka Möderndorferja Tri sestre, gledališča iz Tajvana, Japonske in Belorusije pa uprizarjajo besedila Evalda Flisarja Enajsti planet, Tristan in Izolda: Igra o ljubezni in smrti ter Kaj pa Leonardo?.

Vedno več prijavljenih predstav

Selektorica 43. Tedna slovenske drame Amelia Kraigher ugotavlja, da se je število prijavljenih predstav v zadnjih letih povečalo, saj je festival odprt za različne, tudi zelo sodobne gledališčne forme. Najboljše in najprodornejše predstave so zelo žanrsko različne in nosijo različna sporočila, veliko pa jih ima poteze groteske in so aktualno politične.

Tri izmed izbranih predstav bodo letos morali preseliti v Ljubljano, saj v Kranju ni dovolj velikega odra. Bo pa letos Prešernovo gledališče lahko obsežen program speljalo v krajšem času, saj se s pridobitvijo novega prizorišča spremljevalne predstave in dogodki selijo v Stolp Škrlovec. Novost pa je tudi plačljivost vstopnic za predstave, saj ni več zadosti pokroviteljev.


Foto: arhiv Družine / A. Ž.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh