Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Kaj bi brez narave?« - Teden slovenskih naravnih parkov

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 20. 05. 2022 / 09:23
Oznake: Dogodek, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.05.2022 / 10:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Kaj bi brez narave?« - Teden slovenskih naravnih parkov
Kozjanski regijski park. FOTO: Naravni parki Slovenije

»Kaj bi brez narave?« - Teden slovenskih naravnih parkov

V maju praznujemo Evropski dan parkov (24. 5.), ki so ga tudi letos nadgradili v že tradicionalni teden slovenskih naravnih parkov, v s sklopu katerega bodo do nedelje potekali številni dogodki.

Skupnost naravnih parkov Slovenije je za obiskovalce pripravila kar 35 različnih dogodkov po vsej Sloveniji. Med dogodki, med dogodki, ki jih ponujajo, so obiski najbolj ohranjenih delov slovenske narave, kot so veslanje skozi ljubezensko zgodbo o nastanku Cerkniškega jezera, grajski kino pod zvezdami Kozjanskega in Goričkega, izobraževalni sprehodi po poteh Debelega rtiča, Strunjana, Logarske doline, Ljubljanskega barja ter zabavne in poučne delavnice za otroke v Bohinju. To je le nekaj dogodkov, ki jih pripravljajo ob tednu naravnih parkov.  

Seznam načrtovanih dogodkov najdete TUKAJ

Krajinski park Goričko. FOTO: Naravni parki Slovenije

»Kaj bi brez narave?«

»Stik z naravo ima pozitiven vpliv na zdravje ljudi, na kar nas je opomnil tudi čas epidemije,« so organizatorji zapisali v sporočilu za javnost. Zato letošnji slogan zastavlja vprašanje: »Kaj bi brez narave?« 

»Naravni parki so tista območja, kjer so naravne vrednote, biotska raznovrstnost in krajinska pestrost še posebej izraziti. To so območja z največjo pestrostjo živih organizmov, ki z urejeno infrastrukturo za obiskovalce in vključevanjem v lokalne turistične produkte ponujajo številne možnosti za doživetja, povezana z naravo,« so zapisali. 

V naravi bodimo čim manj moteči obiskovalci, ki v prostor ničesar ne prinašamo in iz njega ničesar ne odnašamo. (Skupnost naravnih parkov Slovenije) 

Zavarovana območja predstavljajo 13 odstotkov Slovenije

V Sloveniji imamo 50 naravnih parkov, od tega enega nacionalnega, tri regijske in 46 krajinskih, pa tudi 56 naravnih rezervatov, en strogi naravni rezervat ter več kot 1161 naravnih spomenikov. Zavarovana območja narave pokrivajo 13 odstotkov države.

 Dežela Pivških presihajočih jezer, pravijo ji tudi dežela Martina Krpana. FOTO: Naravni parki Slovenije 

Poleg Evropskega dneva parkov in nanj vezanega Tedna slovenskih naravnih parkov v maju praznujemo še številne druge, z biotsko raznovrstnostjo povezane dni:

  • 20. maj - Svetovni dan čebel 
  • 21. maj - dan Nature 2000, (18 let Nature 2000 v Sloveniji in vezanega programa LIFE, ki letos praznuje 30 let)
  • 22. maj - dan biotske raznovrstnosti  

Kupi v trgovini

Narava vedno zmaga
Dom in vrt
32,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh