Zapri
Iskanje

Tedensko v povprečju 60 smrti zaradi posredne uporabe tobaka

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 13. 05. 2022 / 14:46
Oznake: Slovenija, Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.05.2022 / 14:54
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Tedensko v povprečju 60 smrti zaradi posredne uporabe tobaka

Tedensko v povprečju 60 smrti zaradi posredne uporabe tobaka
Predstavitev strategije na današnji novinarski konferenci. Foto: Twitter
V Sloveniji zaradi posredne uporabe tobačnih izdelkov tedensko v povprečju izgubi življenje 60 ljudi. To kažejo podatki, ki so jih predstavili na današnji novinarski konferenci, na kateri so predstavili na tem področju v obdobju 2022-2030.

Strategijo je predstavil minister za zdravje Janez Poklukar skupaj z Vesno Kerstin Petrič z ministrstva za zdravje, Heleno Koprivnikar z Nacionalnega Inštituta za javno zdravje, Mihaelo Lovše iz Slovenske zveze za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo ter Mio Zupančič iz Mladinske zveza "Brez izgovora" Slovenije.

Sodelovanje s šolstvom

Po besedah Helene Koprivnikar v Sloveniji »tedensko beležimo v povprečju 60 smrti, ki so posredno povezane z uporabo tobačnih izdelkov, kar je absolutno preveč.« Vesna Kerstin Petrič pa je izpostavila pomembnost sodelovanja s šolstvom, saj bo le tako lažje preprečiti prvi stik mladostnikov z tobačnimi izdelki.

FOTO: Tatjana Splichal

Medresorsko usklajena

Minister je državljane pozval k opustitvi kajenja in predstavil ukrepe preteklih let, ki jih je zdravstveno ministrstvo izvajalo in so pozitivno pripomogli k vplivanju na delež kadilcev, ki pada. »Zato je strategija za obdobje 2022- 2030, ki je bila medresorsko usklajena, tako pomemba in se z njeno izvedbo lahko premikamo proti cilju, to je Sloveniji brez tobaka,« so zapisali v sporočilu po konferenci.

Cilj do leta 2040 je, da delež prebivalcev, starih 15 let in več, ki bo uporabljal tobačne izdelke, ne bo presegal petih odstotkov.

Družba brez tobaka

Dolgoročna vizija strategije je, da bi Slovenija do leta 2040 postala družba brez tobaka. To pomeni, da delež prebivalcev, starih 15 let in več, ki bo uporabljal tobačne izdelke, ne bo presegal pet odstotkov. »Med cilji, ki jih zastavlja do leta 2030, pa je zmanjšati delež kadilcev med prebivalci, starimi 15 let in več s 23,2 odstotka na 15 odstotkov ter zmanjšati delež dnevnih kadilcev s 17,4 na 12 odstotkov.«

Strategija med drugim predvideva letna zviševanja obdavčitve tobačnih izdelkov. FOTO: Tatjana Splichal

Poudarki strategije

Ukrepi in dejavnosti strategije so razdeljeni v sedem sklopov, ki med drugim predvidevajo letna zviševanja obdavčitve in s tem cen tobačnih in povezanih izdelkov, preventivne programe v šolskem okolju, pripravo nacionalnih smernic za opuščanje kajenja, usposabljanje zdravstvenih delavcev za pomoč pri opuščanju, splošno prepoved kajenja v vozilih, ukinitev kadilnic, ozaveščanje o škodljivosti izpostavljenosti tobačnemu dimu itn.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh