Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tičarjev dom na Vršiču ima 110 let

Za vas pišejo:
A. R., A. P.
Objava: 05. 08. 2022 / 14:49
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.08.2022 / 15:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Tičarjev dom na Vršiču ima 110 let
Tičarjev dom na Vršiču. FOTO: Wikipedia

Tičarjev dom na Vršiču ima 110 let

Tičarjev dom na Vršiču ima več kot stoletno bogato in zanimivo zgodovino.

»Včeraj se je otvorila nova lepa planinska hiša na Vršiču 1611 m visoko med Prisojnikom in Mojstrano na goriški strani. Vreme je bilo krasno, udeležencev čez 500, maševal je č. g. župnik Aljaž in stavbo blagoslovil. Postrežba je bila izborna, načelniki podružnic ter zastopniki Čehov in Hrvatov so navdušeno govorili, sploh je bilo razpoloženje vseh sijajno.« Tako je v ponedeljek, 5. avgusta 1912, poročal časopis Slovenec

Pobudo za dom na Vršiču je dal zdravnik in planinski organizator Josip Tičar, ki je bil v letih od 1907 do 1910 kranjskogorski župan, leta 1912 pa se je skupaj s stanovskim kolegom Jernejem Demšarjem zavzel za ustanovitev prve gorske reševalne postaje Kranjska Gora. 

Josip Tičar (1875-1946). FOTO: Slovenski planinski muzej

Kočo je zgradilo Slovensko planinsko društvo, postavili pa so jo kot protiutež nemško avstrijski Vossovi koči na Vršiču (sedanja Erjavčeva koča ). »Slovensko kočo« so med prvo svetovno vojno zasedli avstrijski vojaki, med obema vojnama pa italijanski financarji. Po drugi svetovni vojni so kočo v zelo slabem stanju prevzeli jeseniški planinci. Koča je bila potrebna obsežnega popravila, ponovno je bila odprta 15. septembra 1946. 

Kočo na Vršiču so po Tičarjevi smrti preimenovali v Tičarjev dom. Zaradi dotrajanosti so stari dom porušili in na njegovem mestu zgradili nov objekt, ki so ga namenu predali 31. julija 1966.

FOTO: Wikipedia

Dom stoji na strani Vršiča, ki se spušča proti Trenti, tik nad vršiškim prelazom. Dom danes sodi med večje slovenske planinske koče in je med planinci in drugimi obiskovalci gora precej priljubljen. Zaradi lahko dostopnosti ga v poletnih mesecih obišče tudi mnogo turistov.

Dom je tudi odlično izhodišče za bolj in manj zahtevne planinske in alpinistične ture na okoliške gore – Prisojnik, Razor in verigo Mojstrovk.

Nalaganje
Nazaj na vrh