Zapri
Iskanje

To jesen manj okužb dihal

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 27. 11. 2020 / 08:50
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.11.2020 / 11:21
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

To jesen manj okužb dihal

To jesen manj okužb dihal
Ob ukrepih zaradi koronavirusa do 80 odstotkov manj akutnih okužb dihal.

Med šolarji je bilo septembra več prehladov, kot jih je po počitnicah. FOTO: Pexels

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je letošnjo jesen ob pooostrenih ukrepih za preprečevanje novega koronavirusa in ob povečanem širjenju tega bistveno manj drugih akutnih okužb dihal. Po njihovih podatkih je v ambulantah primarnega zdravstva bistveno manj obiskov iz tega razloga kot preteklo leto v tem času. Sicer pa v nobenem vzorcu, ki so ga poslali na testiranje, še niso potrdili gripe ali respiratornega sincicijskega virusa.

Najpogostejši povzročitelji okužb dihal so rinovirusi, a njihov delež v testiranih vzorcih pada, so navedli na NIJZ. Potrdili so nekaj adenovirusov ter posamezne primere viruse parainfluence, bokavirusa, sezonske koronaviruse in parehoviruse.

Manj bolnikov zaradi sezonskih okužb, več s covidom

To v praksi opažata tudi družinska zdravnica z Brezovice pri Ljubljani Danica Rotar Pavlič in celjska pediatrinja Anita Jagrič Friškovec. Po besedah slednje je med otroci celo 80 odstotkov manj okužb, poroča STA.

»Zdaj bi se že morale pojavljati sezonske okužbe. Verjetno je k manjši pojavnosti prispevala higiena kašlja, pa tudi druga preventivna navodila za preprečevanje širjenja okužb,« je za STA dejala Rotar Pavličeva in pojasnila, da obravnava bistveno manj bolnikov z virusnimi respiratornimi okužbami. Kot je dodala, ne gre zgolj za občutek, temveč teh okužb manj potrdijo tudi z laboratorijskimi analizami. Manj je tudi angin, primera gripe v njeni ambulanti še niso imeli. Se je pa letos, tudi v njeni ambulanti, bistveno več ljudi kot prejšnja leta cepilo proti gripi.

Medtem pa se število bolnikov, ki jih Rotar Pavličeva napoti na testiranje na okužbo z novim koronavirusom, in bolnih s covidom-19 ne zmanjšuje.Med šolarji po začetku okužb skoraj ni sezonskih obolenj

Bistveno manj respiratornih okužb med šolarji zaznava tudi pediatrinja Friškovec. To povezuje predvsem s tem, da so šole zaprte in da je manj druženja. Septembra, kmalu po začetku šolskega leta, so pediatri opazili povečan obisk ob težavah zaradi respiratornih boleznih, a je ta upadel takoj po začetku počitnic, trend pa se nadaljuje tudi ob šolanju na daljavo, je pojasnila.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh