Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Toda zakaj na depolitizirani RTV odstopajo »sami naši«?

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 26. 01. 2024 / 06:09
Oznake: Slovenija, Mnenja
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.01.2024 / 06:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Toda zakaj na depolitizirani RTV odstopajo »sami naši«?
Morda pa vendarle ni vse v najlepšem redu. Morda pa depolitizirana RTV Slovenija, očiščena janšistov, vseeno ima težavo. FOTO: Bogomir Štefanič

Toda zakaj na depolitizirani RTV odstopajo »sami naši«?

Skoraj natanko 14 mesecev mineva od referenduma o RTV Slovenija, ravno na današnji dan pred osmimi meseci pa je Ustavno sodišče odpravilo začasno zadržanje delov Zakona o RTV, ki je s tem lahko zadihal s polnimi pljuči. Depolitizacija medijske hiše, v kateri nas je itak »je*eno več«, se je lahko začela.

Najprej so na čelo uprave ustoličili ravno prav nezmernega aktivista Zvezdana Martića, med člane uprave pa posadili glasnika trde levice, (zdaj že bivšega) »an, ban, pet podgan« Simona Karduma. Nato so iz novonastalega Sveta RTVS izrinili politiko (in Katoliško cerkev), kar odseva zlasti v glasovanjih, ki niti ne potrebujejo štetja, saj so običajno vsi ZA in nihče PROTI, le tu in tam je kdo, tako za umetniški vtis, vzdržan.

Nato je zapela kadrovska metla. Kar naenkrat Igor Pirkovič in Vida Petrovčič nista bila več zadosti »naša« za vodenje Arene, Luka Svetina ne za vodenje Odmevov, Valentina Plaskan Jordan in Nejc Krevs pa ne za vodenje Dnevnika. Vsem 15 ustvarjalcem Panorame so kar na lepem pokazali vrata, da so lahko pompozno najavili spektakularno vrnitev večnega Marcela, ki bo tedensko lahko Golobov zvočnik.

Na čakanje so poslali (in mu onemogočili dostop do delovnega mesta) odgovornega urednika 2. programa TVS Rajka Geriča, ki je potezo vodstva označil za povsem nerazumljivo in nezakonito, za »navadno stalinistično čistko tistih, ki vodstvu RTV niso po volji«. Izbrisali so celo znamenitega vojnega dopisnika in tudi nekdanjega v. d. direktorja TV Slovenija dr. Valentina Areha, tudi avtorja odmevnega dokumentarca Dosje: JLA.

V temeljito očiščeni hiši skorajda ni več janšistov, ki jih je bilo že prej zgolj »ene par«. FOTO: Bogomir Štefanič

Kadrovski stampedo je (bil) hiter in učinkovit. V temeljito očiščeni hiši skorajda ni več janšistov, ki jih je bilo že prej zgolj »ene par«. Med zadnjimi braniki pluralnosti razmeram kljubujeta Jože Možina s Pričevalci in voditeljica Odmevov Rosvita Pesek, ki si je nekoč – joj, prejoj – drznila dregniti v Marcela, češ da »kot gledalka mislim, da Studio City ne sodi na nacionalko«, saj da ne ustreza nobenemu od standardov, ki jih morajo drugi spoštovati.

Niso pa oplemenitili le informativnega programa, temveč tudi druga uredništva. Tako kdaj pa kdaj »zaradi tehničnih težav« umanjka prenos nedeljskega bogoslužja, goveje glasbe v petek zvečer tudi ni več, so se pa zato na silvestrovo v posnetku jubilejnega koncert klanjali Titu. Da o načrtovanem ukinjanju Simfoničnega orkestra in Big Banda RTV Slovenija, ki mu ostro nasprotuje muzikološka stroka, niti ne izgubljam besed.

Skratka, na RTVS je vse v redu. Vse je v najlepšem redu. Toda zakaj potem odstopajo »sami naši«? Zakaj je puško v koruzo vrgel najbolj »naš med našimi« v upravi Simon Kardum, ki se ni strinjal s programsko-produkcijskim in finančnim načrtom za leto 2024? In zakaj je zdaj, ko KPK preiskuje letošnji izbor Raiven za slovensko predstavnico na evroviziji, v slovo pomahal odgovorni urednik razvedrilnega programa TV Slovenija Vanja Vardjan?

Morda pa vendarle ni vse v najlepšem redu. Morda pa množične odjave plačevanja RTV-naročnine vendarle imajo povod. Morda pa depolitizirana RTV Slovenija, očiščena janšistov, vseeno ima težavo. Morda pa je računica »je*eno več« problem in ne rešitev?

Kupi v trgovini

Epidemija novih medijev
Družbena vprašanja
34,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh